Näin työ arkkitehtimme kanssa sujuu

Meillä on alusta lähtien ollut selkeä visio siitä, minkälaisen talon haluamme. Visiomme ei oikein istunut valmiisiin talopaketteihin ja halusimme olla talon suunnittelussa itse vahvasti mukana. Tästä syystä hylkäsimme talopaketit melko varhaisessa vaiheessa. Vaihtoehdoksi jäi suunnitella talo arkkitehdin kanssa.

Normaalisti arkkitehdin kilpailutus veisi alussa aikaa. Meille oli kuitenkin alusta asti selvää, että arkkitehtiystävämme Maija suunnittelee talomme. Maija on erikoistunut puurakentamiseen, mikä sopi meille täydellisesti: tarkoituksemme oli alun perinkin rakentaa puutalo. Match oli siis täydellinen.

Unelmista suunnitelmiksi

Aloitimme talon suunnittelun miettimällä, minkä tyylisen, muotoisen ja näköisen talon haluamme. Etsimme valtaisan määrän referenssikuvia, joista suuri osa  valikoitui jostain syystä kesämökkikuvien joukosta. Nauroimme asialle aluksi, mutta itse asiassa mökeissä oli mielestämme enemmän luonnetta kuin monissa puusta rakennetuissa asuintaloissa. Lisäksi monet katselemamme mökit olivat varustelutasoiltaan ihan oikean talon tasoisia.

Yhdet tärkeimmistä referenssikuvistamme olivat nämä (mökkikuvia nämäkin):

IMG_1433IMG_1434

Kuvissa yhdistyy mielestämme ihana tunnelma puuta, luontoa ja yksinkertaisuutta. Ne ovat olleet suunnitelmiemme perustana alusta lähtien. Halusimme säilyttää tontilla mahdollisimman paljon puustoa ja halusimme, että talo on selkeä ja yksinkertainen.

Omien suunnitelmiemme ja referenssikuviemme perusteella esittelimme toiveemme Maijalle. Hän otti kuitenkin ammattilaisena heti pragmaattisemman otteen: minkälaisia tiloja haluamme, montako huonetta,  kerrosta ja niin edelleen. Arkkitehdin työ on toki unelmien toteuttamista, mutta erityisesti sellaisten unelmien, jotka on mahdollista toteuttaa ja vieläpä niin, että se on toteutettavissa mahdollisimman fiksusti. Arkkitehdille kannattaakin heti aluksi esittää realistisia näkemyksiä siitä, minkälaisia käytännön toiveita tai vaatimuksia talossa on otettava huomioon.

Referenssikuvista ensimmäisiin talokuviin

Kun perustiedot (puutalo, 4 makuuhuonetta, ulkosauna olis kiva, panostetaan oleskelutilojen kokoon ja tingitään vähän makkareista), tontin muoto ja ilmansuunnat olivat selvillä saattoi Maija aloittaa ensimmäisten luonnosten miettimisen. Maija sai onneksi nopeasti kiinni ajatuksistamme, ja hän piirsikin ensimmäiset kuvat melko pian tontin ostamisen ja keskusteluidemme jälkeen.

Alussa talokonsepteja oli muutama. Niistä lähdettiin liikkeelle. Tässä vaiheessa ne muistuttivat kuitenkin enemmän legopalikoita kuin taloa, mutta niiden tarkoitus olikin mallintaa, miten talon muoto olisi mahdollista toteuttaa rinteisellä tontillamme. Legopalikkavaiheen jälkeen päästiin ensimmäisen luonnokseen, jossa olikin jo samoja elementtejä kuin tämänhetkisessä suunnitelmassa.

Me näimme kuvat ensimmäisen kerran kesälomareissulla, jonne lähdimme yhdessä. Olimme heti tyytyväisiä piirustuksiin. Niistä näki, että ystävämme oli ymmärtänyt sen hengen, jota taloon toivoimme. Löysimme silti heti viilattavaakin kuvista ja keskustelimme muutoksista Italian auringon alla. Meillä oli onneksi kokonainen automatka Euroopan halki aikaa puhua lisää toiveistamme, ideoida piirustuksia yhdessä ja hahmotella talon tyyliä.

SONY DSC
Tällaisissa maisemissa suunnitelmia tehtiin kesällä.
DSC06263
Runsas aamupalapöytä muuttui iltasella työhuoneeksi.

Mitä arkkitehdin kanssa työskentelyssä pitää ottaa huomioon?

Syksyn mittaan olemme käyneet useampia Facebook-keskusteluja ja viettäneet illanistujaisia, joissa olemme hioneet piirustuksia vieläkin paremmaksi. On ihanaa, että kaikki omat ideat voi heti laittaa viestillä ystävällemme, ja hän antaa välittömästi palautetta, onko idea hyvä vai ihan tuhoon tuomittu. Suuri etu on ollut se, että tunnemme Maijan jo useiden vuosien takaa – Tommi varhaisesta lapsuudesta saakka.

Vaikka tunnemme arkkitehtimme todella hyvin, työskentely hänen kanssaan vaatii aikaa ja hermoja. Talo kehittyy joka tapaamisella parempaan suuntaan, mutta malttamaton ei saa olla. Talo on valmis, kun se on valmis. Arkkitehdin kanssa työskennellessä kannattaakin huomioida, etteivät ensimmäiset piirustukset ole vielä ne lopulliset, vaan omatkin mietteet selkiytyvät pikku hiljaa jokaisen kierroksen kohdalla. Meillä on onnea, että voimme hioa piirustuksista vähitellen useamman kuukauden jaksoilla täydellisiä. Kaikkien arkkitehtien kanssa se ei varmasti olisi mahdollista.

Lue myös: Näin työ rakennesuunnittelijamme kanssa sujuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s