Korkojen mittaaminen on superhelppoa

Tonttimme laskee aika jyrkästi itä-länsisuunnassa alaspäin. Laskeva rinne vaikuttaa paljon talon suunnitteluun, ja ensimmäinen kerros onkin tulossa puoleentoista tasoon. Jotta arkkitehtiystävämme Maija pystyi suunnittelemaan talon rinteeseen sopivaksi, meidän oli mitattava tontin korot. Emme halunneet maksaa korkojen mittaamisesta, joten teimme sen itse. Homma kävi yllättävän helposti.

IMG_2192

Korkojen mittaaminen itse onnistuu todella kätevästi ilman hienoja mittalaitteita tai laseria. Tarvitset ainoastaan

  • metrimitan
  • mahdollisimman pitkää läpinäkyvää muoviputkea, vähintään 10 metriä
  • kaksi puutulppaa
  • kaksi nippusidettä
  • vettä putken sisään
  • tussin
  • puolentoista metrin mittaisia merkkikeppejä
  • kaksi mittaajaa
  • painovoimaa

Mahdollisimman pitkään muoviputkeen laitetaan vettä siten, ettei putki aivan täyty (noin 1,5 metriä jätetään tyhjäksi). Putken molempiin päihin laitetaan esimerkiksi puusta veistetyt tulpat, jotta vesi ei pääse valumaan pois sekä nippusiteet lenkeiksi helpottamaan mittaamista.

Me mittasimme ainoastaan talonpaikan, joka on jo hieman rinteessä, mutta mittaamisen voi aloittaa myös tasamaalta. Näin homma toimii:

Dia1
Klikkaa kuvaa isommaksi

IMG_2194

Käytännössä vedellä täytetty putki toimii siis kuin vatupassi. Painovoima pitää huolen siitä, että mittatuloksesta tulee varmasti tarkka, koska se ei koskaan valehtele. Tämä on siis helppouden lisäksi myös täysin luotettava keino selvittää, kuinka jyrkkä rinne tontilla on. Kannattaa kokeilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s