Näin työ rakennesuunnittelijamme kanssa sujuu 

Jatkoa tekstille Näin työ arkkitehtimme kanssa sujuu

Kun olimme päässeet talosuunnitelmien luonnosvaiheessa siihen pisteeseen, että isommat linjat oli lyöty lukkoon ja edessä oli yksityiskohtien viilausta, otettiin kuvioon mukaan rakennesuunnittelija, joka sattuu hänkin olemaan tuttu, veljeni Janne.

Rakennesuunnittelijan rooli projektin tässä vaiheessa on tuoda realismia koko touhuun: mitkä kaikki suunnitelmat on mahdollista toteuttaa ja mitkä voi kyllä toteuttaa, mutta ne maksavat paljon ja silti ne voi kiertää yksinkertaisellakin muutoksella. Toki rakennesuunnittelija tekee paljon muutakin, mutta itselle maallikkona (ja maksajana) hänen roolinsa helpompi hahmottaa noin.

Arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteispeliä

Jälleen kerran onneksemme arkkitehtimme Maija omaa jo varsin korkea realismin tason, sillä olemme joutuneet tekemään vain vähän muutoksia Maijan tekemiin suunnitelmiin. Ja niistäkin muutoksista suurin osa hädin tuskin vaikuttaa esillä oleviin rakenteisiin. Muutamia pakollisia suunnitelmiin lisättyjä muutoksia ovat:

  • Talon sisällä poikittain kulkeva kantava jäykisteseinä: tämän tehtävä on yksinkertaisesti estää taloa kaatumasta kuin korttitalo.
  • Olohuoneen ikkunat, jotka aiheuttavat kylmäsillan: kulman molemmin puolin ei voi laittaa ikkunoita liian lähelle toisiaan, jotta kulmaan saadaan riittävästi eristettä kylmäsillan välttämiseksi.
  • Katon jänneväli: jännevälin tulee olla kohtuullinen, jotta voidaan käyttää pulpettikatossa huomattavasti edullisempaa ristikkorakennetta (esim. Koskisen) kalliimman kertopuun tai liimapalkin sijaan. Meidän talossa jänneväliasia on ratkaistu siten, että talon puoleenväliin tulee poikittainen I-palkki, joka jakaa jännevälin puoleen. Tämä ratkaisu mahdollistaa ristikkorakenteisen kattorakenteen käytön.
  • Lisäksi pieniä yksityiskohtia räystäiden pituudesta talon ympärillä olevien valualueiden kokoon liittyen.

Saimme Jannelta myös hyödyllistä tietoa talon sisäportaisiin liittyen. Ne oli suunniteltu ns. leijuviksi, mikä tiedettiin pieneksi ”riskiksi” kustannusten vuoksi. Nykyisin tällaisia leijuvia portaita tehdään kuitenkin kuulemma melko paljon, ja niihin on olemassa järkevä toteutustapa: portaat tuetaan seinän puolelta. Mielenkiinnolla odotamme, miltä ne tulevat valmiina näyttämään. Suunnilleen tällaiselta toivottavasti:

Missä nyt mennään?

Suunnittelussa ollaan nyt siinä vaiheessa, että luonnokset elävät vielä hieman. Yhden huoneen sisäänkäyntiä ja eteisen leiskaa muokattiin yhteensopiviksi ja mielestämme muutos on varsin onnistunut. Muutamia pikkuviilauksia on varmasti vielä tulossa, mutta suuret linjat on jo lyöty lukkoon. Seuraavaksi Maija alkaa tehdä rakennuslupaprosessiin liittyvää materiaalia, jonka jälkeen alkaa lopullisten mittakuvien ym. teknisen materiaalin tekeminen. Hommaa on vielä runsaasti edessä suunnittelupuolella.

-Tommi

Yksi vastaus artikkeliiin “Näin työ rakennesuunnittelijamme kanssa sujuu 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s