Pakollinen byrokratiapläjäys

Rakennuslupahakemuksen jättöpäivä lähestyy. Aiomme jättää lupahakemuksen kuntaan viikolla 9. Melkein kaikki tarvittavat paperit on nyt hoidossa, enää tarvitsee koota materiaalit kasaan ja kiikuttaa ne kunnantalolle.

tontti1
Ensi kesänä tässä on talo. : )

Haemme rakennuslupaa Mäntsälän kunnalta. Vaikka Mäntsälä on yksi Etelä-Suomen kasvukunnista, emme rakenna kunnan kasvukeskuksiin, vaan kaavoittamattoman alueen ulkopuolelle – rehellisesti maaseudulle. : ) Tämä asettaa omat erikoisuutensa rakennusluvan hakuun. Yksi niistä on se, että ennen varsinaista rakennuslupaa meidän piti hakea suunnittelutarveratkaisua. Sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, onko rakennusluvan hakuun ylipäänsä olemassa perusteita. Lähinnä kyse on siitä, onko kyseiselle alueelle edes mahdollista rakentaa ja ovatko naapurit suostuvaisia haettavalle projektille. Meidän tapauksessa kyseessä oli lähinnä muodollisuus, olivathan kaverimme juuri rakentaneet viereiselle tontille ja lohkottavassa kiinteistössä oli rakennusoikeutta vielä mukavasti jäljellä. Lupa heltisi parin viikon odottelun jälkeen.

Itse rakennuslupa onkin sitten huomattavasti työläämpi prosessi. Tuohon STR:ään (suunnittelutarveratkaisu) ei vaadita juuri palikkamallia kummempaa arkkitehtuurillista panostusta, kun taas rakennusluvassa pitää olla esittää jo kuvia, leikkauskuvia ja muita piirustuksia rakennettavasta kohteesta. Kunnasta riippuen niiden pitää olla joko aivan lopulliset piirustukset tai sitten niitä voi hieman vielä muokkailla luvan hakemisen jälkeen. Meidän arkkitehtimme Maija on vääntänyt piirustuksia koko syksyn siihen kuntoon, että ne voidaan nyt keväällä  jättää kuntaan.

Kuten blogista olette saattaneet lukea, prosessi on sisältänyt useita iteraatiokierroksia, jossa taloa on paranneltu kierros kierrokselta. Viimeisestä julkaistusta pohjapiirroksestakin talo on taas hieman muokkaantunut käytettävämpään muotoon. Nyt on kuitenkin vihdoinkin aika jäädyttää suunnitelmat ja siirtyä toteutusvaiheeseen, mikäli kunnan rakennustarkastajan mielestä talo on määräysten mukainen. Sitten saamme viimein julkaista talokuvat blogissakin. : )

Lupa-asiat kuntoon rakennustarkastajan kanssa

Kävimme muutama viikko sitten katselmoimassa rakennuslupamateriaalia kunnan rakennustarkastajan kanssa jo etukäteen ja vaikuttaa vahvasti siltä, että luvan kanssa ei pitäisi tulla ongelmia. Suosittelen lämpimästi tekemään tuollaisen esikatselmuksen rakennustarkastajan kanssa, sillä siinä on hyvä mahdollisuus selvittää, mitä rakennusluvasta vielä puuttuu ja rakennustarkastaja osaa myös kertoa, mitä kaikkea rakennuslupaan tarvitaan.

Arkkitehdin suunnitelmien lisäksi rakennuslupavaiheessa tulee esittää perustamistapalausunto, joka perustuu joko maaperätutkimuksiin tai sitten selkeämmässä tapauksessa riittää pelkkä asiantuntijalausunto (esim. rakennusmestari, rakennesuunnittelija). Meidän tapauksessamme erillisiä tutkimuksia ei tarvita, koska perusta on ehtaa suomalaista peruskalliota.

Lupaa varten olisi hyvä olla myös rakennekuvat, mutta me voimme ainakin toimittaa ne rakennustarkastajalle myöhemminkin. Nykyään tarvitaan myös energiaselvitys, josta tulee selvitä talon energiatehokkuus. Meidän tapauksessamme energiatehokkuus on C, joka täyttää määräykset.

Lisäksi lupaan tarvitaan selvitys vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä sekä hulevesien valumasuunnista. Tieliittynnästä on myös tehtävä selvitys. Meillä se tarkoitti pikapalaveria tienhoitolautakunnan puheenjohtajan kanssa, joka käytännössä hyväksyi meidät tienkäyttäjiksi ja tarkasti, että uusi liittymä tulee paikkaan, joka on liikenteen kannalta turvallinen.

Mäntäsälässä luparuljanssiin on takavuosien rakennusbuumin aikaan saattanut kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Nyt lupabrokratiaan menee vain muutama päivä ja valitusaikoineen lupamme pitäisi olla selvä reilussa parissa viikossa. Tämä yllätti meidät iloisesti, sillä meillä luvan hakeminen jäi lopulta melko myöhään keväälle. Olemme siis hyvin tyytyväisiä, että rakentaminen voi kohta alkaa. Kaboom!

6 vastausta artikkeliin “Pakollinen byrokratiapläjäys

 1. Essi // Koti rakennetaan tunteella

  Mahtavaa jos luvat heltiävät noin nopeasti. Meillä pitää varautua ainakin kahden kuukauden odotteluun. Siksi kovaa vauhtia etenevä kevät kauhistuttaakin. Me kun toivomme päätösten ja piirustusten olevan luvanhakukunnossa viimeistään huhti-toukokuussa. Saattaa jäädä haaveeksi tällä etenemisvauhdilla.

  Tykkää

  1. Suvi

   Joo, oltiin itsekin ihan ihmeissään. Itse asiassa olen itse edelleenkin aavistuksen skeptinen, että sanoikohan tarkastaja nyt varmasti ihan oikein. Toivottavasti teillä onnistuu vielä kevään aikana. Sekin kannattaa huomioida, ettei heinäkuussa kunnissa tapahdu mitään.

   Tykkää

 2. Kimmo Saine

  Mäntsälä on kyllä kiitollinen kunta rakennuslupien suhteen. Moneen muuhun kuntaan verrattuna luvat järjestyvät hyvin ja poikkeuslupiakin on mahdollista saada väljästi. Mäntsälään kelpaa uudet veronmaksajat.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Todellakin! Ja niin sen mielestäni pitää mennäkin. Siis, että uusia veronmaksajia vähän liehitellään hyvällä palvelulla. Rakennustarkastaja on kuitenkin yleensä ensimmäinen kosketus kuntaan, joten siksikin uusiin asukkaisiin kannattaisi tehdä hyvä vaikutelma. : ) Mäntsälä on siinä kyllä onnistunut hyvin.

   Tykkää

 3. Scilla

  Meillä on kans haettu ensin suunnittelutarveratkaisua ja sitten rakennuslupaa. Sitten se suunnittelutarveratkaisukin tarvii vielä lainvoiman, jonka vuoksi pitää odottaa tuleeko 30pv aikana valituksia… Kamalaa paperisotaa. 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   No on kyllä. Itse en ole vieläkään ihan ymmärtänyt suunnittelutarveratkaisun lopullista tarkoitusta. Mutta tarviikos minun. : ) Pääasia, että homma on hoidossa. Meidän suunnittelutarveratkaisn valitusaika on päättynyt jo joskus viime vuoden syksyllä. Yhtään valitusta ei onneksi tullut. : ) Toivottavasti teillekään ei tule!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s