Lankkulattian lumoissa

Meillä on ollut kahdessa viimeisimmässä asunnossa aivan ihanat vanhat lankkulattiat. Niissä on vaan jotain selittämätöntä taikaa, joka vetää meitä puoleensa. Tuntuisi jotenkin väärältä luopua lankkulattiasta omassa talossa ja siirtyä esimerkiksi betoniin. Yksi iso kysymysmerkki on kuitenkin ollut lankkulattian ja lattialämmityksen yhdistäminen. Siksipä lähdin selvittelemään asiaa.

Joo, tämä ei ole meiltä kotoa, vaan Pinterestistä. ; )

Monessa blogikirjoituksessa pelotellaan kovasti lankkulattian ja lattialämmityksen liitosta: jos lankut eivät ole riittävän kuivia, lattia alkaa elää, lankut eivät saa olla liian leveitä, ettei niiden väliin tule rakoja, energiakustannukset kasvavat, jos lankku on liian paksua, talossa täytyy olla juuri oikea ilmankosteus, kun lattiaa asennetaan…

Meinasin jo heittää kirveen kaivoon, kun suuri osa ensimmäisenä vastaan tulleesta informaatiosta oli tuota tasoa. Ajattelin kuitenkin itsekseni, että voiko lankkulattian ja lattialämmön yhdistäminen todella olla noin vaikeaa. Että en yksinkertaisesti voi uskoa, ettei se voisi onnistua. Onneksi en lannistunut, sillä vähitellen aloin löytää myös rohkaisevia kokemuksia.

Se onnistuu sittenkin!

Ensimmäiset kannustavimmat kommentit sain Raksakimppa Uusimaa –Facebookryhmässä, jossa rohkenin kysyä asiasta. Suosittelen muuten lämpimästi liittymään Raksakimppa-ryhmiin! Moni kommentoi, että lankkulattiaan ei tosiaan kannata asentaa liian leveää ja paksua lautaa, mutta että kyllä erikoisempaa lattia+lämmitysmuoto-yhdistelmää ovat muutkin toteuttaneet, ihan onnistuneesti vieläpä. Oi, mikä helpotus! Se on sittenkin mahdollista.

Innostavin esimerkki löytyi mahtavasta Musta ovi -blogista, jossa Maja ja hänen miehensä ovat toteuttaneet ihanan tanskalaistyylisen lankkulattian talonsa yläkertaan. Maja neuvoi niin ikään, että lankkujen on oltava superkuivia ja -suoria, kun niitä asennetaan, mutta että heillä yhdistelmä on toiminut hyvin eivätkä lankut ole ainakaan vielä alkaneet elää.

Olin niin onnellinen, kun sain selvyyden sille, että lankkulattia on mahdollista yhdistää lattialämmitykseen. Toki asennuksessa vaaditaan muutama kikka kolmonen (joista seuraavassa kirjoituksessa), mutta pääasia on, että yhdistäminen onnistuu. Fiu! Yksi murhe poissa päiväjärjestyksestä. : )

2 vastausta artikkeliin “Lankkulattian lumoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s