Vinkkejä lautalattian ja lattialämmityksen yhdistämiseen

Nyt on selvitetty lisää lautalattian ja lattialämmityksen yhdistämisestä. Asia ei tosiaan ole ihan helppo, vaikka onneksi kuitenkin mahdollinen. Kaikkein haastavinta lauta-/lankkulattian ja lattialämmityksen yhdistämisestä tekee se, että puu eristää lämpöä. Käytännössä lautalattia siis estää lattialämmityksen lämmön siirtymisen huoneilmaan, varsinkin jos lattialaudat ovat kovin paksut. Paksuun lautalattiaan yhdistetty lattialämmitystä täytyy säätää muutamaa astetta normaalia lämpimämmälle, mikä nostaa energiakustannuksia.

Energiakysymys vaikuttaa siihen, millainen rakenne lautalattian alle kannattaa tehdä. Vaihtoehtoja on useita, joista omasta mielestämme järkevimmät ovat koolaus ja kelluva lautalattia. Muista rakenneratkaisuista voit lukea Monosten mahtavasta rakennusblogista (kliks).

A) Koolaus on perinteinen tapa rakentaa lautalattia. Siinä laudat naulataan puukannattajiin, joiden väliin laitetaan yleensä eristevillaa. Kun lämmitysmuotona on lattialämmitys, puukannattajien väleihin asetetaan lämmitysputket yhdessä lämmönsiirtolevyjen kanssa.

Koolaus

Koolauksen etu on se, että lankut eivät ala elää lämmön vaikutuksesta kovin helposti, eikä niiden väliin muodostu isoja rakoja. Koolatun lautalattian asennus on kuitenkin työlästä ja nostaa monimutkaisen rakenteensa vuoksi kustannuksia. Lisäksi lämmitysputket luovuttavat lämpöä epätasaisemmin kuin betonin sisään valetut lämmitysputket.

B) Toinen mahdollisuus on tehdä niin sanottu kelluva lautalattia. Siinä lämmitysputket on valettu betonikanteen, jonka päälle asetetaan suoraan höyrysulku ja laudat. Laudat kiinnitetään toisiinsa liimalla.

Höyrysulku

Tämän vaihtoehdon etuna on sen ohut rakenne: lankut ovat mahdollisimman lähellä lämmönlähdettä. Lämpö välittyy sitä paremmin, mitä ohuempi lauta on (vertailuna lattialautojen paksuus vaihtelee 21–33 mm, kun parketin paksuus on noin 8 mm).

Kelluvan lattian haittapuoli on se, että toisiinsa liimatut laudat eivät pysy paikallaan yhtä hyvin kuin koolatussa lattiassa. Lisäksi kelluvan lautalattian asennus on työlästä, sillä kerrallaan voidaan liimata ainoastaan 8 lautaa, minkä jälkeen niiden on annettava kuivua vuorokauden ennen seuraavaa asennuskierrosta (kuva oikeaoppisesta asennuksesta). Kelluvassa lautalattiassa lattialämmityksen putket ovat betonin sisällä, jolloin betonilaatta lämpenee koolausta tasaisemmin.

Meillä lattialämmityksen putket asennetaan betonilaatan sisään, mikä oikeastaan karsii koolauksen vaihtoehdoista. Ainut järkevä asennustapa meillä on siis vaihtoehto B. Sekään ei ole kuitenkaan ihan optimaalinen juuri sen vuoksi, että se saattaa kasvattaa energiakustannuksia, ja lattia saattaa alkaa elää ajan myötä. Näiden syiden vuoksi emme ole vielä tehneet päätöstä siitä, millainen lattiaratkaisu olisi meille paras. Pohdimme edelleen, otammeko riskin mahdollisesti hieman suuremmista energiakustannuksista kauniin lattian kustannuksella vai pitäisikö sittenkin harkita parkettia.

P.S. Jätimme muuten tämän viikon alussa rakennusluvan kuntaan. Nyt ollaan jo niin lähellä luvan saamista, että ihan jännittää. : )

6 vastausta artikkeliin “Vinkkejä lautalattian ja lattialämmityksen yhdistämiseen

 1. N / TillinRaksa

  Tuo lautalattian oikeaoppinen asennus on kyllä iso juttu. Itsellä on ollut myös pitkäaikainen haave lankkulattiasta ja saimme kun saimmekin tämän tulevaan kotiimme. Lankut eivät ole täyspuuta, eikä lattia parkettia, mutta jotain siltä väliltä. Meille tärkeintä oli että lattia on aitoa puuta, lankun muodossa ja iskunkestävämpää pinnaltaan mitä parketti. Harkitsimme pitkään laminaattia kunnes törmäsimme Orient Occidentin Par-Ky puulattiaan. Lankun pinnassa on puuviilu, joka on käsitelty (lakattu) jopa 8 kertaa pinnaltaan kestäväksi. Asennus on samanlainen mitä parketissa ja laminaatissa, eli pontilla. Soveltuvuus lattialämmityksen kanssa erinomainen.

  Lattiasta on saatavilla neljää eri ”tasoa”, joista me otimme Sound+. Sound+ lattian alla on korkkikerros, joka estää sen ettei puulattia kopise ikävästi.
  Puulattiamme on jo lähes asennettu, emmekä voisi olla enempää tyytyväisiä. Toki hienoja lankkutyylisiä parkettejakin on jo saatavilla, mutta meille tämän ratkaisi lattian pinnan kestävyys.

  Tsemppiä pohdintoihin 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Tosi hyvä vinkki, kiitos! Meillä on tuo sama, että halutaan ehdottomasti, että lattia on aitoa puuta. Toisaalta parketti ei taas vaan oikein innosta.. Tosi hienoa, että vinkkaamasi lattiavaihtoehto toimii lattialämmityksen kanssa ja on kestävä. Kuulostaa jo melkein liian hyvältä ollakseen totta. : ) Täytyypä perehtyä asiaan tarkemmmin.

   Tykkää

 2. Are

  Mitä laminaattiin tulee, ei se jalan alla tunnu aidolta, vaan muoviselta. Parketteja saa lankkulattian näköisiä ja tyylisiä. Jälkiähän aina tulee lattiaan kuin lattiaan ja se kuuluu elämään 🙂

  Tykkää

 3. Marianne

  Moikka. Meillä rakentumassa talo, jossa betonivalu ja vesikiertoinen lattialämmitys. Lautalattia olisi saatava mutta kovasti ovat työmiehet ajatusta vastaan, kokevat asennuksen hankalaksi kun meillä isoa tilaa tupakeittiössä. Miten teillä asennus lopulta tehtiin, onko vinkkejä tähän? Ja kuinka lattia on käyttäytynyt?

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Moikka
   meille ei lautalattiaa koskaan tullut, koska se nimenomaan tuntui niin hankalalta toteuttaa vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Olet itse asiassa tässä kirjoituksessa avannut päätöstämme enemmänkin: https://ripausunelmapulveria.com/2015/03/19/viela-lisaa-lattiapohdintoja/ Samasta kirjoituksesta löytyy linkki Monosten blogiin, jotka asensivat lautalattian. Kävimme itse asiassa katsomassakin sitä ja näyttäähän se tosi upealta. Heiltä saat ihan varmasti lisätietoa kysymykseesi. Kannattaa vaikka laittaa ihan sähköpostia heille. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s