Rakennusten asettelu noudattaa tontin muotoja ja ilmansuuntia

Tonttimme laskee koillis-lounassuunnassa aika jyrkästi alaspäin. Tämä on vaikuttanut merkittävästi rakennusten asemoitiin tontilla. Tontille tultaessa näkyvin rooli on talolla ulkosaunan jäädessä sen taustalla. Matala autotalli puolestaan antaa kunniaa korkealle talolle.

kuva talosta

Alun perin meillä oli ajatuksena, että talo asemoitaisiin tontille niin, että se sulautuisi luontoon. Jossain vaiheessa ajatuksissa oli jopa sellainen suunnitelma, että pystyisimme säilyttämään talon ympärillä ja sen edessä olevaa kasvillisuutta sen verran, että se peittäisi näkymää talolle. Aika pian kävi kuitenkin selväksi, ettei puiden säilyttäminen ole mahdollista.

Luontoa on kuitenkin kunnioitettu niin paljon kuin mahdollista. Sen lisäksi rakennusten asemointiin on alusta alkaen vaikuttanut tontin muotojen ja ilmansuuntien myötäileminen. Talo laskee rinteen mukaisesti pohjois-eteläsuunnassa alaspäin, jolloin makuuhuoneet jäävät talon pohjoispuolelle ja olohuone-keittiö-ruokailutilan talon eteläpuolelle. Näin makuuhuoneet pysyvät yhteisiä tiloja viileämpinä.

Ulkosauna  on vaihtanut paikkaa matkan varrella muutaman kerran. Aluksi ulkosaunan ja terassin piti muodostaa kulma suhteessa taloon, mutta tämä olisi estänyt näkymät talosta takametsään, joten Maija siirsi saunan nykyiselle paikalleen talon takakulmalle. Talon taustalla sauna on itse asiassa hyvin katseilta suojassa ja siten myös rauhallisempi kuin alkuperäisellä paikallaan.

pohjakorot1
Ensimmäisiä asemakaavoja, joissa sauna on vielä ristikkäisessä linjassa suhteessa taloon.

Autotalli on suunniteltu näistä kolmesta rakennuksesta viimeisenä. Sille löytyi luontainen paikka pihatien päästä. Autotallin eteen varattiin riittävästi tilaa, jotta siinä mahtuu säilyttämään toista autoa ja tarvittaessa pesemään autot.

Pihatieltämme katsottuna ensimmäisenä näkymänä avautuu siis autotalli ja sen takana nouseva talo. Talo ja talli muodostavat harmonisen kokonaisuuden, jota pihasauna taustoittaa kivasti.

kuva talosta

4 vastausta artikkeliin “Rakennusten asettelu noudattaa tontin muotoja ja ilmansuuntia

 1. Lyde

  Tosi kivasti teillä on tilaa talon ympärillä moneen suuntaan! Ainoa mikä mulle tuli heti mieleen (olette tätä toki varmasti ajatelleetkin) että aikamoisen matkan saatte tehdä lumitöitä tielle päästäksenne. Sellainen lumilinko voisi olla talvisin aika kätevä peli? 😀

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Totta! : D Naapurilta löytyy onneksi traktori lumitöiden tekemiseen. Toisaalta viime talvenakaan ei tullut niin paljon lunta, että lumitöitä olisi kovin moneen kertaan joutunut tekemään. Joten eikön me pärjätä. : ) Kiitos huolenpidosta kuitenkin. : )

   Tykkää

   1. Lyde

    Tämä on mulle tälläinen lempiaihe, itse kun olen oman olkapääni pilannut lumitöillä aikoinaan, niin tulee siltäkantilta mietittyä useinkin talojen pihoja. Mutta aihe menee varmaan teillä samaan kastiin, kuin että meillä kaikki jaksavat vuoronperään kauhistella että kuka nuo ikkunat oikein pesee? Eiköhän siihenkin joku keino löydy (sitä ei onneksi tarvi tehdä joka aamu ennen töihin lähtöä) 😀

    Teidän talosta tulee kyllä tosi upea!

    Tykkää

   2. Suvi / Ripaus unelmapulveria

    Just niin. : ) Toi ikkunoiden pesun kauhistelu on jotenkin niin suomalaista. En ymmärrä, miksi pitää lähtökohtaisesti olla niin skeptinen. Isot ikkunat on vaan niin ihanat, kun niistä virtaa sisään valoa ja lämpöä. Eikä niitä tarvi pestä kuin ehkä kaksi kertaa vuodessa, joten siinä on 363 muuta päivää, jolloin niistä saa vaan nauttia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s