Keittiön visiointia ja suunnittelua

Olimme toissapäivänä Puustellissa ja Kvikissä suunnittelemassa keittiötä. Olipa mielenkiintoista nähdä kaksi aivan erilaista tapaa lähestyä keittiösuunnittelua. Puustelissa lähdettiin liikkeelle kodinkoneiden valinnasta, josta edettiin toiminnallisuuksien hahmottelemiseen ja viimeisenä ulkonäön alustavaan pohditaan. Kvikissä lähtökohtana oli ulkonäkö, josta ei sitten paljon pidemmälle päästykään.

Keittiö 1

En osaa sanoa, oliko jompikumpi parempi tapa lähestyä keittiösuunnittelua. Itse olisin toivonut, että suunnittelijat olisivat ensin kyselleen meidän ajatuksia ja toiveita keittiön suhteen ja hommaa olisi lähdetty rakentamaan sitä kautta.

Täytyy silti sanoa, että Puustelli oli Kvikiä vakuuttavampi. Vaikka keittiön ulkonäkö on erittäin tärkeä, en kuitenkaan lähtisi siitä liikkeelle. Ulkonäköäkin tärkeämpää on, että keittiö oikeasti toimii. Siis esimerkiksi että kodinkoneet, vesipiste ja roskikset on oikeilla paikoilla. Kvikistä jäi epämukava olo ehkä sen takia, ettei suunnittelija esittänyt meille mielestäni relevantteja kysymyksiä.

Vähän hatarista suunnittelukokemuksista sisuuntuneena päätin uhrata vielä eilisen illan keittiön hahmottelemiseen Ikean keittiönsuunnittelutyökalulla. Se on ihan kätsä omien visioiden visualisoimiseksi. En kuitenkaan usko, että hankimme keittiötä Ikeasta loppujen lopuksi. Keittiön pitää olla laadukkaampi kuin mitä Ikea pystyy tarjoamaan. Suunnitelmissa en kiinnittänyt erityisesti huomiota materiaaleihin tai vetimiin. Pääasia, että sain oikean kokoiset ja suunnilleen oikean väriset kaapistot paikalleen.

Suunnitelmien lähtökohtana valkoinen JA musta

Ylhäälllä oleva kuva on ollut koko ajan keittiösuunnittelun taustalla antamassa inspiraatiota. Visuaaliselta ilmeeltään se miellyttää minua kovasti. Toiminnallisuuden osalta me tarvitsemme huomattavasti enemmän laatikkotilaa. Olohuoneen puoleinen ”seinä” tulee täyteen laatikostoja. Lisäksi sinne upotetaan viinikaappi ja roskakaappi kokkailun helpottamiseksi. Käytännössä ruoka laitetaan tällä tasolla, joten on tärkeää, että roskis on heti oikean käden ulottuvilla. Kaappeihin puolestaan piilotetaan kaikki astiat ja kipot ja kupit. Tässä Ikean työkalulla tekemäni suunnitelmat tästä puolesta keittiötä:

Keittiö 2
Leveimmät laatikot ovat 80 cm leveitä, kapeampi laatikko kuvaa roskiksen paikkaa ja reunassa oleva harmaa osio viinikaappia.

Varsinaisen seinän puolelle tulee näillä näkymin integroidut jääkaappi-pakastin, vaikkakin Tommi vaati Puustellin suunnitelmaan jääpalakoneellisen pakastimen, jota ei pysty integroimaan. Yleisilmeen kannalta yhtenäinen kaapistorivi on kuitenkin rauhallisempi kokonaisuus, joten siksi integroidut kodinkoneet. Lisäksi niiden kylkeen tulee yksi kapea apteekkarinkaappi (tämä puuttuu noista Ikean kuvista). Alhaalle tulee laatikostoja niin, että yksi paikka on varattu uunille ja yksi astianpesukoneella.

Keittiö 1

Ikean kuvien piirtämisen jälkeen olen jonkin verran miettinyt, millaiset laatikostot/kaapit uunin ympärille voisi tulla. Tai pikemminkin, millaisia toimintoja niissä voisi olla. Uunin vasemmalle puolelle tarvitaan jonkin verran laskutilaa ruokatavaroille ja toisella puolella tilaa oltava siksi, että seuraava toiminto keittiössä on vesipiste, joka ei voi olla uunin kyljessä kiinni. Vasemmalle puolelle voisi ehkä sijoittaa matalan apteekkarinkaapin korkean samanlaisen viereen. Oikealle puolelle voisi sitten tulla varmaan ihan laatikosto, jossa voisi säilyttää vaikka uunivuokia ja patoja. Kuvista poiketen kaappien koot voisivat siis mennä ehkä toisin päin: vasemmalla puolella voisi olla kapeampi kaappi ja oikealla puolella leveämpi.

Meille on myös tulossa kaasuliesi, enkä ole vielä ehtinyt selvittämään, mihin kaasupullon saa/ei saa laittaa. Meidän täytyy täydentää Puustellin suunnitelmaa ainakin kaasupullon osalta nimittäin siitä ei ollut suunnittelijan kanssa mitään puhetta. Ihmettelen hieman, ettei suunnittelija ottanut sitä puheeksi ollenkaan.. Voi siis olla, että kaasupullolle pitää varata paikka jommalta kummalta puolelta uunia.

Lieden lisäksi tasoon tulee tietenkin tiskiallas. Uskon, että päädymme yhteen syvään altaaseen kahden sijaan. Hanaan haluan myös panostaa, sillä se on yksi keittiön tärkeimmistä ja eniten käytetyistä työkaluista. Haaveilen kosketusvapaasta hanasta, jossa kädet saa huuhdeltua nopeasti ilman, että hanaan tarvitsee esimerkiksi kanan käsittelyn jälkeen koskea ollenkaan.

Yläkaappeihin haaveilen samanlaista ratkaisua, mikä meillä oli ensimmäisessä omassa asunnossamme (kuvat alla). Hankimme keittiön silloin Juliska-keittiöiden mallistosta, ja se toimi meillä tosi hyvin sen pari vuotta, mitä asunnossa asuimme. Tykkäsin ja tykkään edelleen erityisesti noista yläovista, jotka avautuivat lamborghinimaisesti ylöspäin. Onkohan muilla valmistajilla samaa avaussysteemiä…

Harjutori 1 Harjutori 2

Haluaisin, että keittiössä on jotain twistiä. Yläkaapistot eivät missään nimessä saa mennä tylsästi samassa linjassa. Siksi suunnittelin, että talon keittiössä yläkaapit rikkoisivat ylälinjaa. Tuolla tavalla yläkaappeihin saa ehkä myös enemmän tilaa. Toisaalta yläkaappeja ei myöskään voi nostaa älyttömän ylös, koska se näyttäisi korkeassa tilassa tosi hassulta.

Tässä vielä keittiösuunnitelmat eri kulmista. Mitäs tykkäätte? : ) Astianpesukoneesta puuttuu muuten näköjään sivuseinä.. : )

Keittiö 3 Keittiö 4 Keittiö 5

5 vastausta artikkeliin “Keittiön visiointia ja suunnittelua

 1. Sannaliina

  Meille on tulossa myös kaasuliesi. Ollaan suunniteltu niin, että kaasuputki kulkee lattiavalussa puolilämpimään varastoon, joka on lähellä talon pääsisäänkäyntiä. Näin kaasupullo on helppo myös vaihtaa, kun sitä ei tartte roudailla hirveän pitkiä matkoja keittiöön. Eikä se vie siellä kaappitilaa.

  Tykkää

 2. Sannaliina

  Toinen mikä kannattaa tarkastaa, että liesi sisältää kaikki tarvittavat nippelit ja nappelit nestekaasulle. Niissä on nimittäin ymmärtääkseni eri kiinnitys mikäli ne menee maakasuputkeen.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Täytyypä tarkistaa. Ostimme vanhaan kotiimme kaasulieden, mutta siellä oli talokaasu. En kyllä yhtään muista, katsoimmeko tuossa yhteydessä sen tarkemmin, minkälainen kaasuliitäntä hellassa oli vai menikö se ihan tuurilla oikein. Nyt täytyy kyllä perehtyä tarkemmin. : )

   Tykkää

 3. Paluuviite: Raksaviikko 4 – kiviset ja soraset | Ripaus unelmapulveria -rakennusblogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s