COP-luku vaikuttaa maalämmön valintaan

Maalämpöä kilpailuttaessamme opimme, että laitteen ja poraussyvyyden lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota ns. COP-lukuun, joka kansankielellä tarkoittaa hyötysuhdetta. Mitä suurempi COP-luku on, sitä edullisemmin lämpöä syntyy.

Itse meinasin mennä maalämmön kilpailutuksessa halpaan, sillä tarjoukset, jotka saimme poikkesivat toisistaan melkoisesti niin lämpökaivon syvyyden kuin pumpun tehon osalta.

Lisäksi osa toimittajista tarjosi erillistä lisävaraajaa. Jostain syystä fiksaannuin siihen, että tarvitsemme ehdottomasti A) tehokkaamman pumpun, koska meillä on päärakennuksen lisäksi samassa lämmityspiirissä myös autotalli ja ulkosauna ja B) lisävaraajan, jotta lämmin vesi ei lopu kesken isomman porukan saunomisen.

Valitsemamme maalämpötoimittajan myyjä haastoi kuitenkin ajatuksiani. Hän selvitti, että toisen toimittajan pumpussa, johon olimme aluksi taipumassa, olikin huomattavasti alhaisempi COP-luku, ja juuri siksi he joutuivat tarjoamaan meille tehokkaampaa pumppua ja lisävaraajaa – ilman että niitä siis välttämättä tarvitsimme.

Maalämpöpumppu, jonka lopulta valitsimme, vaatiikin nyt siis 2,5 kW pienempitehoisen pumpun ilman lisävaraajaa. Pumpun hyötysuhteella lämmitysenergiaa saadaan tuotettua tehokkaammin pienemmällä teholla, mikä takuuvarmasti tuntuu kukkarossa.

Mitään one-size-fits-for-all -vinkkiä en voi maalämmön valintaan antaa, koska kohteet ja tarpeet poikkeavat niin paljon toisistaan. Sen voin kuitenkin antaa vinkiksi, että kannattaa tutustua huolella maalämpöpumppuihin ja niiden eroon ennen kuin tekee päätöksiä näin isosta investoinnista. Ja tietenkin katsoa sitä COP-lukua.

Tiesitkö?
Maalämpöpumput ovat pääsääntöisesti samanlaisia valmistajasta riippumatta. Kompressorit ovat nykyään lähes kaikissa pumpuissa ns. Scroll-kompressoreita. Myös kierukkakompressori nimellä tunnettu Scroll-kompressori tuottaa paineen kahdella sisäkkäisellä kierukalla. Toinen kierukoista on kiinteä ja toinen pyörii epäkeskeisesti sen sisällä. (Ks. lisätietoja http://fi.wikipedia.org/wiki/Scroll-kompressori).

-Tommi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s