Miksi rakennamme itse?

Olen koko meidän rakennusprojektin ajan luottanut vahvasti siihen, että teimme oikean päätöksen ryhtyessämme rakentamaan itse. Kesäloman aikana mielessä kävi kuitenkin muutaman kerran epäilyksen häivähdys: mihin ihmeeseen olemme itsemme saattaneet? Kuinka hölmöjä olimmekaan!? Tää talo ei valmistu ikinä!

pora

Onneksi nuo ajatukset ovat tosiaankin olleet pelkkiä häivähdyksiä ja viipyneet mielessä ehkä muutaman sekunnin. Sitten onkin taas ollut pakko keskittyä tekemiseen eikä ole ehtinyt miettiä sen kummemmin kauppalistaa kuin rakentamisen perimmäisiä syitä.

Johonkin alitajuntaan ajatukset ovat kuitenkin kolahtaneet ja jääneet muhimaan, sillä olen saanut itseni kesäloman jälkeen muutaman kerran kiinni miettimästä, että mikä mahtoikaan olla alkuperäinen syy sille, että ryhdyimme rakentamaan itse? Vastaus on aika helppo: raha. Meillä ei ikimaailmassa olisi ollut varaa arkkitehdin suunnittelemaan kotiin, jos olisimme ostaneet työn muualta. Toisaalta meille oli myös tärkeää, että saimme suunnitella kotiamme ja vaikuttaa ratkaisuihin itse yhdessä Maijan kanssa.

Toisaalta uskon myös vakaasti, että olemme välttyneet ylimääräiseltä stressiltä siinä, että rakennamme itse. Meidän ei tarvitse valvoa muiden työtä, vaan voimme luottaa siihen, että appiukkoni ohjeistuksessa lopputuloksesta tulee enemmän kuin laadukas. Hänen viimeistelynsä on niin viimeisen päälle tehtyä, ettei välttämättä sellainen, joka tekee rakentamista ”vain” työkseen välttämättä välitä toteuttaa niin huippulaadukasta lopputuotetta. Hänelle sillä ei yksinkertaisesti ole niin suurta merkitystä.

Loppu viimeksi olemme edelleen tyytyväisiä siihen, että lähdimme tähän projektiin itse. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, meille sopii tehdä asiat omalla tavallamme eikä esimerkiksi pakettitalon rakentaminen olisi tuntunut meistä omalta jutulta.

Sen olen kuitenkin oppinut, että (itse) rakentaessa tärkeintä on keskittyä aina pelkästään parhaillaan menossa olevaan työvaiheeseen ja miettiä ainoastaan sen valmiiksi saamista. On ihan turha miettiä kerralla kokonaisuutta ja sitä saammeko taloa ikinä valmiiksi. Ja tosi tärkeää on muistaa juhlistaa ja riemuita pienistä onnistumisista. Ne tekevät jokaisesta työvaiheesta merkityksellisen ja muistuttavat, ettei sitä vaihetta (ainakaan toivottavasti) tarvitse tehdä enää koskaan uudelleen. Lohduttava ajatus, eikö? : )

15 vastausta artikkeliin “Miksi rakennamme itse?

 1. N/TillinRaksa

  Niin nostan hattua teille, että olette lähteneet tuohon ”sotaan” alusta lähtien ja tavoitteena loppuun asti itse tehtynä. Se on kunnioitettava ja todella iso suoritus, jonka tulette aina muistamaan. Harvassa ovat tätä nykyä ihan itse rakentajat, syystä että rankkaahan se oikeasti on, ja varsinkin silloin kun hommat ei aina mene putkeen.

  Me teimme itse myös paljon omasta kodistamme, mutta oikaisimme siinä, että otimme arkkitehdin piirtämän talomme elementtitoimituksena vesikattovalmiiksi. Perustukset, kellari, rappuset, kaikki eristykset, raudoitukset, kaikki sisätyöt ymym..En edes muista mitä kaikkia työvaiheita tehtiin itse, mutta voin kertoa että rankkaa oli ja säästöjä tuli. Rankkaa homma oli myös siksi, että meillä on nämä kaksi pientä kotona.
  Mutta syy oman työn isoon määrään oli aivan sama kuin teillä: raha. Ilman omaa työtä, ei meillä olisi ikinä ollut varaa arkkitehdin piirtämään kellarilliseen omakotitaloon.
  Isot peukut ja tsempit teille. Pitäkää tuo linja, että ajattelette työvaihetta kerrallaan. niin se unelma siitä rakentuu 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Kiitos! : ) Ei se sodalta ole vielä tuntunut. Onneksi! : D Mutta totta kai rakentajan elämä on välillä tosi rankkaakin, mutta hyvällä mielellä siitäkin selviää. Ja tosiaan tuo vaihe kerrallaan -ajattelu pelastaa paljon. Meitä helpottaa myös se, ettei meidän tarvitse rakentaa lasten kanssa. Se on tietoinen valinta. Ensin talo, sitten lapset. : ) Se myös mahdollistaa sen, että pystymme molemmat rakentamaan täysipainoisesti, mikä taas nopeuttaa valmistumista. Eli eipä tässä hätää ole. : ) Kiitos tsempeistä!

   Tykkää

 2. Reetta/Utuisia ruutuja

  Hatunnosto täältäkin!! Meille luonnollisempi valinta oli taas elementtitoimitus ja työn teettäminen, koska taitoja ja ennen kaikkea aikaa ei ole tarpeeksi. Nyt lomalla on ollut kuitenkin todella mukava olla tekemässä myös itse ja se on kyllä todella palkitsevaa, kun näkee oman työn jäljen! Tekisi koko ajan mieli osallistua enemmän tekemiseen itse. Voi olla, että arjen alkaessa mieli muuttuu.. Olen mys huomannut täällä blogimaailmassa, että tulee vertailtua samaan aikaan alottaneiden rakennusten etenemistä, mutta yksikään niistä ei ole samanlainen kuin meillä ja työt etenevät myös siksi eri tahtiin. Askel ja työvaihe kerrallaan vaan – Tsemppiä sinne!!

  Tykkää

 3. Niina // Villa Atrapp

  Tsemppiä itserakentamiseen, se on hieno suoritus, josta saa olla todella ylpeä! 🙂 Hieno asenne teillä, älä unohda sitä 🙂 Meillä rakennetaan tällä hetkellä autotallia itse. Otimme talliin rungon ja vesikaton urakoitsijalta, koska se tulee kiinni taloon niin yksinkertaisesti helpompi, että urakoitsija hoitaa myös vesikaton, ihan takuuasioidenkin puolesta. Mutta kyllä yksi autotalli/katos/varastokin teettää kovasti töitä. Nyt se on vielä mukavaa, kun on kesäloma, mutta maanantaina menemme mieheni kanssa molemmat töihin. Mutta itsestäni ei ole kuitenkaan mitään apua raksalla ollut, kun olen kotona hoitanut 1,3v lasta. Syksyllä sitten alkaa puurtaminen talon kimpussa, kun meidän osuus alkaa väliseinien pystytyksen jälkeen. Tottakai olisi ollut kivaa ja aikaa säästävää ottaa muuttovalmiina arkkitehdin suunnittelema koti, mutta myös meillä ei rahat semmoiseen riitä.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Aika harvalla riittää rakennuttaa koko talo arkkitehdin piirrustuksista. Mutta ei se oikein rakentamista silloin olisikaan. Seuraisi vain vieressä, kun hommat tapahtuu. Ja ehdottomasti ollaan hyvällä fiiliksellä, hauskaahan rakentaminen on. : ) Kun on itse tekijätyyppi, niin tämä on luonnollinen valinta meille. : ) Ja kyllähän se helpottaa, kun ei tarvitse huolehtia kuin omasta jaksamisestaan. : ) Kiitos tsempeista!

   Tykkää

 4. Scilla

  Meillä taas on niinpäin että olemme halunneet tehdä kaikki suunnitelmat itse ilman arkkitehtia, sisustussuunnittelijaa, valaistussuunnittelijaa, pihasuunnittelijaa jne. Työstä sitten taas iso osa teetetään muilla. Mieheni työ on sellainen että hän tekee pitkää päivää ja väliin viikonloppuisinkin eikä aikaa rakentamiseen jäisi tarpeeksi. Nyt kesälomalla hän toki on ollut rakennuksella koko ajan. Mutta jokaisella on oma tyylinsä ja tapansa, ja juuri heille paras ratkaisu. 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Just niin! Mekin teemme muilta osin suunnitelmat itse: valaistus, sisustus ja piha. Käytämme suunnitteluapuna ainoastaan arkkitehtiamme. Olemme kuitenkin huomanneet jo nyt, kuinka korvaamaton apu ammattilainen on talon suunnittelussa. Emme olisi itse osanneet ottaa huomioon esimerkiksi talon kulmaa suhteessa tiehen ja maisemaan, tilojen jakautumista suhteessa toisiinsa (arkkitehtitermein tilasarjoja ; ) ) tai valon ja varjon vaihtelua ja sen vaikutusta esimerkiksi sisätilojen lämpötiloihin. Maija on myös niin kovan luokan ammattilainen, että luotamme hänen osaamiseensa täysin. : )

   Tykkää

 5. Satu / Koti Rinteessä

  Tuttuja fiiliksiä! Kärsimättömänä itsestäkin välillä tuntuu että rakentaminen etenee niin hitaasti, vaikka todellisuudessa paljonkin saadaan aikaan. Teillä on ihana tilanne kun voitte molemmat olla mukana täysillä projektissa. Itse haluaisin myös enemmän osallistua varsinaiseen rakentamiseen. Kaikesta huolimatta olen myös todella tyytyväinen valinnasta rakentaa talo kokonaan itse. Perustelut ovat hyvin samanlaiset meillä kuin teilläkin. Odotan sitä tunnetta kun talo joskus on valmis ja seisomme tontin laidalla ihastelemassa mitä tulikaan yhdessä tehtyä 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Kiva kuulla, että tekin rakennatte ihan itse. En tiennytkään! : ) Me fiilistellään jo nyt aina välillä raksailun lomassa ja se kyllä kannattaa. Suosittelen kovasti! On niin upeaa miettiä, että tähän todellakin rakentuu se oma koti. Ehkä se on myös sitä, että pitää itselleen perustella, että näin todella on. : ) Ja vaikka ei täysipainoisesti pystyisikään itse osallistumaan, on hyvä muistaa, että kaikki ihan pienikin apu vie projektia eteenpäin. Jos ei muuta keksi, niin ainahan voi siivota. Ja se on oikeasti tärkeä homma! : )

   Tykkää

 6. Karolina//Koti-Blogi

  Tuo on hyvä asenne tehdä juuri sitä parhaillaan olevaa työvaihetta valmiiksi ja olla hermostumatta mitä kaikkea vielä on edessä ennenkuin projekti on valmis. Ja muistaa iloita ja vähän juhliakin aina kun suuremmat projektit on saatu päätökseen.

  Talon rakentaminen on valtava urakka, etenkin jos siinä ei ole mukana ulkopuolisia työmiehiä. Ehkä jos jotain tekisin toisin – rakentaisimme itse mutta palkkaisimme enemmän ulkipuolisia työmiehiä (mikäli se budjetin kannalta olisi mahdollista). Ärsyttävintä oli ettei meillä ollut tarpeeksi tekemistä 100% kirvesmiehelle mutta esim 3pv /viikossa ei kelvannut sillä silloin kivesmiehen työttömyystuki olisi katkennut. Muutenkin työvoiman palkkaaminen on aivan liian kallista tässä maassa. Jos vain osaa niin kannattee jäädä omasta (vaikka hyväpalkkaisestakin) työstä vapaallle/vähemmälle ja rakentaa itse.

  Tuttava joka rakennuttti samaan aikaan talofirman kautta sanoi että joutui päivitäin käydä katsomassa työmiesten perään ja että sekin jo meni melkein työstä. On siis varmasti totta että kun itse rakentaa saa sellaista jälkeä että se varmasti tyydyttää…

  Rakennusprojekti on yksi elämänvaihe ja yhteinen projekti, jolloin muu elämä ja harrastukset pitää laittaa vähemmälle. Se on elämän valinta, useat ovat sanoneet meille etteivät lähtisi tuollaiseen projektiin, mielummin golffaavat tai harrastavat jotain muuta vapaa-aikana ja ostavat valmiin talon.

  Mutta valmis talo on jonkun muun suunnittelema, jollekulle muulle. kaikille sillä ei ole väliä millaisessa talossa asuu, mutta jos on mahdollisuus ja taitoa niin ehdottomasti kannattee ottaa haaste vastaan ja rakentaa sellainen koti joka on juuri teidän peheelle räätälöity!

  Rakennusiloa – se vaan lisääntyy sitä myötä kun talo valmistuu. Ja muistakaa levätä ja nauttia myös ❤

  Tykkää

  1. Karolina//Koti-Blogi

   Ja ihan pakko kommentoida vielä noista aikatauluista. Muille ihmisille, ystäville, sukulaisille, työkavereille jne talon valmistusajankohta on jatkuva kyselyn aihe mutta kannattee edetä omaan tahtiin ja olla siihen tyytyväinen. On selvää että jos naapurissa häärää kolme ammattikirvesmiestä, talo nousee paljon kovemmalla vauhdilla. Siinä ei auta alkaa haikaielmaan. Ja jos joskus väsyttää ja tympii niin muistaa sen että nyt itse tehty työ säästää rajaa jonka olisi pitänyt maksaa pankille korkojen kera moninkertaisena. Miettii vaan että jos ostaisi työvoimaa 50.000 e edestä niin kuinka monta vuotta sen maksuun menee ja kuinka monta vuotta joudut itse käymään töissä että maksat sen takaisin. Nyt on kyse maksimissaan vuodesta jolloin saa ahertaa….

   Tykkää

  2. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Ihania kommentteja taas Karolina! Jaksat aina panostaa näihin! ❤ Meillä on aikomuksena käyttää ulkopuolista työvoimaa aina silloin, kun omat taidot ei riitä (katto ja lattiavalu esim. otetaan ammattilaisilta) sekä silloin, jos aikataulu meinaa puskea liiaksi päälle. Esim. nyt meillä alkaa olla jo vähän tiukat paikat siihen, että saadan tuulensuojat ja katto pään päälle ennen syyssateita. Onneksi meillä on kylällä yksi ammattilainen, jolta saamme tarvittaessa apua. : )

   Itse ajattelen tätä talonrakennusprojektia oikeastaan eräänlaisena harrastuksena. Menen raksalle töiden jälkeen, teen hommia 3-4 tuntia illalla ja menen kotiin. Jos harrastaisin esim. jotain urheilua, päivärytmi olisi aika samanlainen. Tosin ei ehkä ihan noin pitkää pätkää kerralla, mutta jotain samaa niissä silti on: tulee tehneeksi asioita sen sijaan, että möllöttäisi kotona, molemmat ovat terauppista toimintaa ja niitä tehdessä saa olla ulkona. Ja kaiken päälle talo vielä koko ajan samalla edistyy. Täydellinen win-win tilanne! : D

   Ja joo! Se on kyllä ihan vakiokysymys: koska teillä pitäisi olla valmista? Tai millainen aikataulu teillä on? Me aina vastataan, että meillä on joustava aikataulu. : D Koska ei oikeasti osata yhtään sanoa, milloin talo on valmis. Meillä on myös se hyvä puoli, että meillä ei ole mikään kiire. Talo valmistuu, kun on sen aika. Toki aikoimuksena ei ole tehdä sitä vuositolkulla, mutta ei rakentamisessa välttämättä tarvitse mitään tiukkaa aikataulua olla. Me teemme tätä omalla tahdillamme. Se on varmasti hitaampi kuin muilla, mutta sillä ei onneksi ole mitään merkitystä. : ) Ja toisaalta koko ajan samalla säästetään. ; ) (As if!)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s