Näin onnistut kevytsoraharkkoperustusten muuraamisessa

Kun anturoiden valut olivat riittävästi kuivuneet, pystyimme aloittamaan muuraamisen. Itse betonin valuhan oli ihan muutaman tunnin juttu ja kun siinä oli riittävästi apukäsiä tasoittamassa valua, valmista saatiin pikaisesti. Jos teet valun itse, suosittelemme varaamaan paikalle neljät tai viidet käsiparit, jotta ehditte tekemään kaiken ennen valun kovettumista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen muurauksen aloittamista (ja kun valut ovat täysin kovettuneet), anturoiden sisäpuolelta voi halutessaan purkaa anturamuotit pois, jos olet käyttänyt itse tehtyjä puisia muotteja. Jätä kuitenkin muotit valujen ulkopuolelle, sillä saat kiinnitettyä niihin harkkojen muuraamista helpottavan pystypuun, johon saat puolestaan kiinni luotilangan, jonka mukaan harkkorivit muurataan. Muista irrottaa anturamuoteista naulat, ettei kukaan loukkaa itseään niihin.

Vinkki! Jätä anturan ulkopuoliset muotit paikalleen harkkojen Muuraamista varten!

 

Muuraus aloitetaan pystypuiden pystyttämisellä. Puiden tulee olla vähintään parikymmentä senttiä pidemmät kuin muurin lopullinen yläreuna, jotta saat mitattua luotilangalla viimeisenkin harkkorivin. Puut asetetaan alla olevan kuvan mukaisesti rakennuksen jokaiseen kulmaan siten, että keskimmäinen puista suoristetaan vatupassilla joka suunnasta täysin suoraksi. Toiset laudat toimivat tukipuina varsinaiselle pystypuulle.

Talli

Kulma

Mittalautaan nakutetaan naulat harkkorivien korkeudelle. Mittaa naulojen paikat tarkasti, jotta ne täsmäävät täysin harkkojen korkeuden kanssa. Luotilanka puolestaan viritetään mahdollisimman tiukalle naulojen väliin.  Luotilankaa ei kannata turhaan katkaista, vaan säilyttää kerässä ja siirtää ylöspäin muurauksen edetessä.

Kun tukipuut on saatu paikalleen, lanka vedetään korkeimpiin merkkinauloihin ja jokaiseen kulmaan merkitään luotisuoran kanssa muurin ulommaisen kulman paikka. Tällä tavalla varmistetaan, että jokainen sivu- ja ristimitta pitävät paikkansa eli ettei perustuksista tule salmiakin muotoisia. Joskus tähän mittavaiheeseen voi mennä useampi tunti, kuten meillä kävi saunan kanssa, mutta mittoja on yksinkertaisesti viilattava niin kauan, että ne täsmäävät. Muuten muuraamista ei kannata aloittaa.

Muuraus vaatii ertyistä tarkkuutta

Muurauksessa ensimmäinen kerros on haastavin ja sen tekemiseen kannattaa keskittyä kunnolla. Viritä aivan aluksi lanka alimpien naulojen kohdalle. Aloita itse muuraaminen aina kulmasta siten, että olet itse anturan sisäpuolella. Nosta muurauskauhalla muurauslaastia anturalle ja nosta sen päälle 1. harkko. Ensimmäisellä rivillä kannattaa käyttää hieman jähmeämpää laastia kuin seuraavilla riveillä. Työkaluksi tarvitset muurauskauhan lisäksi lyhyen vatupassin ja kuminuijan. Katso että harkko on linjassa langan kanssa ja passaa harkko vatupassilla joka suunnasta aivan suoraksi. Käytä nuijaa apuna tarvittaessa. Jos harkko jää langasta liian alas, lisää alle laastia. Kun olet saanut harkon hyvin paikalleen, pyyhi muurauskauhalla ylimääräiset laastit pois. Helpotat tällä tulevia työvaiheita.

Etene samalla tavalla koko ensimmäinen kierros ja tee tarkkaa työtä. Voit joutua kulmissa sahaamaan harkkoja pienimmiksi paloiksi, jos jaot eivät aivan täsmää.

Juho

Kun ensimmäisen harkkokierroksen laasti on kovettunut, aloita seuraava kierros mutta toisesta kulmasta, jotta harkot asettuvat limittäin. Siirrä lanka ensin seuraavien naulojen tasolle ja toimi muuten, kuten ensimmäisen kierroksen kanssa. Toista tämä niin monta kierrosta, kuin muuria on tarkoitus tehdä.

Meillä perusharkkoina käytettiin RUH-250 harkkoja ja ylin kerros muurattiin UH-150 harkoilla. Viimeinen kerros RUH-250 harkkoja kannattaa muurata ylösalaisin, jotta UH-150 harkot asettuvat helpommin isompien harkkojen päälle tasaiselle pinnalle.

Vinkki! Muuraa viimeinen harkkokierros ruh-250 harkkoja ylösalaisin, jotta ylin kerros uh-150 harkkoja asettuu paremmin paikalleen.


kuva2

P.S. Tänään on muuten tasan vuosi siitä, kun aloitimme tämän blogin. Iso kiitos kaikille teille lukijoille, että jaksatte meidän projektista kiinnostua ja mukana pysyä. Teillä on suuren suuri merkitys meille ja projektillemme! Kiitos! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s