LVI-suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa

*Kaupallinen yhteistyö Tmi Lavaian kanssa

Kuten edellisessä kirjoituksessa lupasin, kirjoittelen nyt LVI-suunnitelmien tekemisestä, sillä se on ollut meillä ajankohtainen aihe lattioiden teon yhteydessä. Tämän voisikin ajatella lattiakirjoituksen toiseksi osaksi. LVI-suunnittelussa yhteistyötä kanssamme tekee Jukka-Pekka Nissinen, Tmi Lavaia, jonka kanssa kaikki on sujunut tosi hienosti. Suosittelemme häntä lämpimästi, mikäli LVI-suunnittelijalle on tarvetta.

oikea8.1

Koska appiukko on niin taitava tekemään, sovimme työnjaon Jukan kanssa niin, että asennamme putket itse hänen suunnitelmiensa perusteella ja Jukka valvoo töiden edistymistä. Siis sitä, että oikeat putket vedetään oikeisiin paikkoihin ja lattiakaivot ovat omilla paikoillaan. Näitä kun on jälkikäteen vähän vaikea korjailla. : )

Jukan asiantuntemuksesta on ollut meille suuri apua, ja häneltä olemme saaneet aina vastauksen, kun sitä on tarvittu. LVI-suunnitelmathan Jukka teki meille pohjakuvien ja energialaskelman perusteella, jonka teetimme Jukan kautta. Emme siis erikseen kilpailuttaneet energialaskelmaa, vaan luotimme Jukan suositukseen.

oikea6.1 oikea5.1

Lattian yhteydessä LVI-suunnitelmissa pitää olla selvillä jo monta asiaa. Seuraavien asioiden suunnittelu kannattaakin aloittaa riittävän ajoissa: tuleeko tavalliset vai seinämalliset wc-pöntöt, mihin lavuaarit ja suihkut sijoitetaan, mikä on hyvä paikka lattiakaivolle, tuleeko johonkin märkätilaan, kuten kodinhoitohuoneeseen vesikiertoinen pyyhekuivain, haluaako ammeen. Tietenkin on myös täytynyt päättää, valitseeko lattiakaivoksi unidrainin vai perinteisen mallin.

Mietimme perinteisen pöntön ja seinä-wc:n välillä jonkin verran, mutta päädyimme nyt kuitenkin (ehkä hieman asentajana toimivan appiukon painostuksesta) perinteiseen malliin. Seinävessan etuna on tietenkin sen helppo puhtaanapidettävyys ja nykyään jo perinteisen wc-pöntön kaikki hyvät ominaisuudet, mutta meidän pikkuvessamme ovat niin pieniä, että itse asiassa seinävessa olisi lohkaissut niistä pienen tilan lisää, ja seinävessoihin nähden perinteiset lattiapöntöt on helpompi asentaa. Meille pöntöllä ei loppuviimeksi ollut niin paljon väliä, joten luotimme asiassa nyt asentajana toimivan appiukon sanaan.

oikea7.1

Suunnittelimme myös ihan alun perin oman makuuhuoneemme yhteydessä olevaan kylppäriin kylpyammetta, mutta luovuimme ajatuksesta aika pian. Ihanahan se olisi ollut, mutta sittemmin myös pohjaa on muutettu niin, ettei amme itse asiassa enää edes mahtuisi kylppäriin. Yläkertaan meille on kuitenkin tulossa juurikin tuo seinälle tuleva vesikiertoinen pyyhekuivain siitä syystä, että kodinhoitohuone on alakerrassa ja kuivain tuntui kätevältä ratkaisulta yläkertaan.

Lattiakaivoiksi valitsimme niin ikään perinteiset vaihtoehdot. Unidrain on kaunis ja käytännöllinen sekä helposti asennettava erityisesti isoille laatoille, mutta meille suihkutilaan on tulossa pienet lattialaatat. Siksi kaivon mallilla ei ollut niin suurta merkitystä ja valinta tehtiin tässä kohtaa edullisten kustannusten perusteella. : )

oikea3.1

oikea4.1

oikea2.1

Lattialämmityksen suunnittelu kuuluu LVI-suunnittelijalle

Koska lattialämmityksen suunnittelu on LVI-suunnittelijan tonttia, Jukka toteutti myös sen meille. Hän siis määritteli, miten paljon lattialämmityksestä on saatava meidän kokoisessa talossa tehoa irti.  Hän itse asiassa auttoi meitä lopulta myös tekemään päätöksen lattialämmitysfirmasta. Kannattaa muuten lukea aikaisempi kirjoituksemme siitä, mitä pitää ottaa huomioon lattialämmitysfirmaa valitessaan: COP-luku vaikuttaa maalämmön valintaan.

oikea1.1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s