Valaistussuunnitelman tekoa omin avuin

Valaistuksen suunnittelu näyttäisi olevan ajankohtaista monella rakentajalla, ainakin blogikirjoitusten aiheiden perusteella. Niin myös meillä. : ) Sain joulun alla appiukolta vinkin, että erityisesti olohuone-keittiötilan valaistusta voisi alkaa pikku hiljaa miettimään, koska sisäkatto valmistuu mitä luultavimmmin tulevan kuukauden sisään siihen vaiheeseen, että valaistus täytyisi olla tiedossa. Tartuinkin heti välipäivinä tuumasta toimeen ja tein samassa valaistussuunnitelman koko taloon.

Alakerta

Valaistuksen suunnittelu on meillä yksi säästökohde. Teemme sen kokonaan itse. Asiaa helpottaa todella paljon se, että appiukko on sähkömies ja pystymme tekemään sähkösuunnitelmaan muutoksia, esimerkiksi säätämään pistorasioiden paikkoja, vielä rakennusvaiheessakin. En luota valaistuksen suunnittelua kuitenkaan appiukon käsiin, vaan haluan tehdä sen itse. ; )

Minulla on ollut jo pidempään mielessä valaistuksen pääperiaatteet ja se, minkälaista tyyliä lähdemme siihen hakemaan. Välipäivinä olen oikeastaan syventänyt tietoa itse suunnitelman tekemisestä perehtymällä erilaisiin netistä löytyviin valaistussuunnitelmiin ja siihen, minkälaiset valaistukset toimivat erilaisissa tiloissa parhaiten. Yllä olevaan suunnitelmaan olen kirjannut valaistussuunnitelman periaatetasolla ylös, seuraavaksi on tarkoitus lähteä kartoittamaan, mitä tuotteita, kuten ledejä ja valopaneeleja varsinaisesti valitsemme.

Miten tee se itse -suunnittelu sujui?

Ennen suunnittelutyön aloitusta pelkäsin tarttua toimeen. Ajattelin ennakkoon, etten mitenkään osaa tehdä kattavaa valaistussuunnitelmaa, koska minulla ei ole siitä minkäänlaista kokemusta tai en tiedä yhtään edes mistä aloittaa! Nyt jälkeenpäin voi todeta, että valaistussuunnitelman tekeminen onnistuu oikein hyvin itsekin. : ) Se vaatii toki perehtymistä ja omien toiveiden selkeyttämistä, mutta kun jaksaa haudutella toiveita ja pohtia, mikä käytännössä toimii ja mikä ei, saa kirjattua ylös jo todella hyvän suunnitelman.

Itse aloitin suunnittelun tekemisen sillä, että mietin, minkä tyylisen valaistuksen haluan. Googlettelin kuvia erilaisista valaistuksesta ja melko pian kävikin selväksi, että valaistus saa olla niukkalinjainen. Valoja täyteen ammuttu katto ei ole yhtään meidän tyylinen, joten meillä mennään mahdollisimman yksinkertaisella suunnitelmalla. Seuraavaksi mietinkin sitten, mitä käytännön vaatimuksia valaistukselle on esimerkiksi keittiössä, makuuhuoneissa jne. Tämän jälkeen mietimme yhdessä Tommin kanssa, mihin haluamme valaistuksessa panostaa. Oli alusta asti selvää, että paukut pistetään budjetin puolesta olohuone-keittiötilaan, mikä tarkoittaa sitä, että makuuhuoneisiin saa riittää perinteiset kattovalot.

Tässä vaiheessa meillä oli jo aika selkeä kuva siitä, mitä haluamme ja mihin panostamme. Lopuksi googlettelinkin inspiraatiokuvia ja hain ideoita siihen, miten toteutamme suunnitelman toiveitamme ja käytännön rajoituksia noudattaen. Itse suunnitelman laatiminen oli näillä taustatiedoilla oikeastaan aika helppoa. Ja lopputulos on nähtävissä tosiaan tuossa yllä. : )

Eli tiivistetysti valaistussuunnitelman teko onnistuu näin:

  1. Mieti, minkä tyylisen valaistuksen haluat
  2. Mieti, mitkä käytännön asiat vaikuttavat valaistukseen: työskentelyvalaistus, tunnelmavalaistus, muunneltavuus
  3. Budjetoi: mihin panostatte, mistä nipistätte
  4. Innostu ja inspiroidu: etsi ideoita ja kerää parhaat talteen. Kopiointi on sallittua, joten jos löydät hienon valaistusratkaisun, älä pelkää hyödyntää sitä omassa suunnitelmassasi.

Seuraavaksi meillä on oman suunnitelmamme osalta tosiaan tarkoitus kartoittaa, mitkä valaisimet esimerkiksi valopaneeleiksi valitsemme. Valinta vaikuttaa toki vielä itse suunnitelmaan. Toivon kuitenkin, että tekemäni periaatesuunnitelma antaa tuotteiden valinnalle sen verran hyvät raamit, että valinta olisi helppo tehdä (toivottavasti ei ole vain toiveajattelua!)

Esittelen valaistussuunnitelmamme tarkemmin seuraavissa kirjoituksissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s