Tarkempia valaistussuunnitelmia

Vitsit mikä tehoilta! Pidämme yleensä kerran viikossa vapaaillan, jonka aikana ei kauheasti jaksa muuta kuin maata sohvan edessö zombina ja raahustaa sänkyyn nukkumaan. Tänään olen kuitenkin tehnyt pakkasen täyteen ruokaa, siivonnut koko kodin ja nyt vielä tartuin tähän roikkuneeseen valaistuspostaukseen. Uusi vuosi, uusi energia selvästikin. : )

Kirjoittelinkin aiemmin, että teemme valaistussuunnitelman itse. Laadin sen joulun välipäivinä siihen kuntoon, että se on nyt oikeastaan valaisinten valintaa vaille valmis. Toki valitut valaisimet vaikuttavat vielä siihen, miten yksittäisiä valoja asemoidaan, esimerkiksi miten yksittäisen lampun valaistusteho riittää isossa tilassa jne. Päivittelemmekin suunnitelmaa sitä mukaan, kun tuotevalinnat tarkentuvat.

Valaistussuunnitelman teko ei viime kirjoituksesta ole sinänsä edennyt, sillä emme ole ehtineet sen kummemin perehtyä valaisimien valitaan. Ajattelin nyt kuitenkin esitellä suunnitelman pikkuisen tarkemmin, sillä pelkästään kuvaa katsomalla siitä ei ehkä heti saa tolkkua. : )

Alakerran valaistuksessa yleisvalona on tarkoituksena käyttää kattoon upotettavia valopaneeleita (merkitty neliöllä) ja tunnelmavalaistuksessa pöytä- ja jalkavalaisimia. Niitä en ole kaikkia merkinnyt kuvaan, sillä pistorasioita tulee kyllä riittävästi kaikkialle.

Dia1

Valopaneeleille olemme asettaneet sellaiset kriteerit, että niiden oltava tyylikkään, mutta huomaamattoman näköisiä, niissä on oltava riittävä valoteho ja niiden eliniän on oltava riittävän pitkä. Kuudesta metristä kun ei ihan heti lähdetä valoja vaihtamaan. Mielessäni olen hahmotellut, että paneelit olisivat neliskanttiset ja valkoreunaiset. Tälläisia tuotteita olemme alustavat katsoneet. Lopulliset valopaneelit tilaamme ehkä Saksasta, josta ne saa noin puolet halvemmalla.

M-lightin V277 LED
Winledin Kanna 16W

Molemmat esimerkit ovat eleettömän tyylikkäitä.  Koska paneelit ovat yleisvaloa, niiden väri tulee jäljittelemään päivänvaloa. Kelvineissä ilmoitettava valonlähteen värilämpötila on yleisvalossa yleensä 4 000 K:ta, joka nimenomaan jäljittelee päivänvaloa. Philipsiltä löytyy muuten erinomaista apua valaistussuunnitelman tekemiseen ja tältä sivulta löytyy myös asteikko värilämpötilojen vaihtelusta.

Valopaneeleiden lisäksi sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan jätetään varaus myös perinteisille kattovalaisimille, jotta tulevaisuudessa on mahdollisuus hyödyntää niitä osana sisustusta (kattovalot merkitty kuvaan ympyrällä).

Keittiössä yleisvalon rinnalla on ruokailutilan puoleisen työskentelytilan valona spotit ja tiskialtaan puolella kaappien alapuolella led-valonauha. Led-valonauhaa hyödynnetään myös pukeutumistilassa, kodinhoitohuoneen kaappien alareunassa sekä saunassa. Saunan ja koko pesutilan valaistusta emme ole vielä miettineet kovin tarkasti. Nyt sinne on merkitty valopaneeleja valonlähteeksi. Vessoissa hyödynnetään led-nauhan lisäksi peilikaappeihin integroituja valoja.

Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa led-valonauha lisätään yläkaappien alareunaan

Alakerran makuuhuoneiden valaistuksessa säästämme. Huoneisiin tulee ihan perinteiset kattovalot ja tunnelmaa luodaan sitten niin ikään pöytä- ja jalkalampuilla.

Yläkertaan johtava portaikko valaistaan seinänpuolelta käsijohteen taakse sijoitetulla led-valonauhalla. Yläkerran makuuhuoneissa sen sijaan hyödynnetään yleisvalona valopaneeleja. Otamme tässä kohtaa oikeuden itsellemme valaista oma makuuhuoneemme valopaneeleilla. : )

Dia2

Olen piirtänyt valopaneelit myös yläkerran vaatehuoneeseen, mutta voi olla, että vaihdamme ne ihan tavalliseen kattovaloon. Pyrimme toteuttamaan valaistuksen mahdollisimman kustannustehokkaasti ja luulen, että pärjäämme vaatehuoneessa ilman paneeleitakin. : )

Yläkerran vessan ajattelimme valaista alaslasketun katon avulla siten, että epäsuora valo valaisee huoneen jokaiselta sivuilta. Vähän luksusta aikuisten vessaan. : )

 

12 vastausta artikkeliin “Tarkempia valaistussuunnitelmia

 1. Mika

  Valaistus on aika oleellinen osa rakentamista, ja olen varma että teidän talosta tulee tässä suhteessa tosi hieno!

  Eikös kuitenkin päivänvaloa jäljittelevä valon väri Kelvineissä ole tasolla 5500, ja 4000K on ”kylmä sävy” ja 3000K on hehkulampun, takkatulen, halogenin yms. ns. ”lämmin valosävy”, joka on nykyään kait ”vanhanaikainen”, mutta itse tykkäsin tästä. Meillä siis läpi linjan tuota 3000K värisävyä sekä ulkona että sisällä.

  Meillekin piti tulla keittiön yläkaappien alaosaan LED-nauhat, mutta ei siitä hommasta sitten loppujen lopuksi kuitenkaan mitään tullut. Silloin elettiin aikaa noin 2v sitten, ja jos olisin silloin löytänyt tässä linkissä norsujen kuvan alla olevaa tiheäpisteistä LED-nauhaa, sitten olisin varmaan onnistunut keittiön kanssa:

  http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/09/habitare-2015.html

  Silloin kuitenkin yritin tehdä keittiön yläkaappien alareuna ihan ”normaalilla LED-nauhalla”, ja se heijasteli alakaapistojen työtasosta ne yksittäiset valopisteet niin selvästi, että kokonaisuus näytti ainakin meillä aika pöljältä. Joten kiskoin sitten ne LED-nauhat lopulta kokonaan irti, kun en saanut niitä sopimaan mitenkään päin, ja loppujen lopuksi laitoin yläkaappien listan taakse ihan tavalliset loisteputket… 🙂

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Olet varmasti oikeassa. Yritin nopeasti etsiä jostain oikeat Kelvinit, että näyttäisin asiantuntevalta ja vähän pieleenhän se meni! ;D Kiitos korjauksesta! Korjaan ne myös tekstiin samalla.

   Meillä oli itse asiassa jo muutama vuosi sitten yhdessä asunnossa led-valonauha kaappien alapuolella, jonka itse asensimme. Se oli joku Kiinasta tilattu halpaversio, mutta toimi minusta oikein hyvin. En ainakaan kiinnittänyt huomiota, että nauha olisi luonut pistemäisen valon työpöydälle. Mutta tosiaan nykyään löytyy jo varmasti paljon kehittyneempiä versioita tuosta. : )

   Tykkää

   1. Mika

    Meillä on keittiön työtaso tumma, ja helposti valoa heijastava, siis siinä on joku kiiltävä pinta päällä. Siinä pinnassa valkoiset valon pisteet näkyi mielestäni tosi häiritsevästi – kun se oli sitä tavallista nauhaa, jossa oli valopisteiden välissä reilu rako.

    Jos on vaalea pinta ja heijastaa vain vähän, sitten varmaan heijastumien kanssa ongelmia ei tule (ainakaan niin helposti), ihan niin kuin on tilanne tämän jutun kodinhoitohuoneen valkoisessa pinnassa koneiden yläpuolella.

    Jos on jotain pintaa näiden ääripäiden välillä, sitten varmaan vähän tuurista kiinni, että heijastaako vai ei? Ja vielä toki riippuu katsojasta itsestäänkin, että häiritseekö silmää, vai eikö häiritse… 😉

    Ja ehkä voi olla niinkin, että joku ”kiinalainen halpaversio” on juurikin se, mikä toimiikin tällaisessa kohtaa oikein hyvin? Eli oli sitten tuuria taikka taitoa, niin saatoitte tehdä ihan hyvän valinnan…

    Tykkää

 2. Karolina//Koti-Blogi

  Vautsi, hatunnosto reippaalle illalle 🙂
  Valaistussuunnitelmassa on miettimistä teki sen sitten itse tai jokin muu… ja lopulta kun valaisimia alkaa hankkimaan tulee vielä budjettikin vastaan.

  Meidän valaistus on hyvä lukuunottamatta liian kirkkaita spotti-valoja eteisessä. Sinne olisi pitänyt tulla himmentimet mutta mies oli jossain vaiheessa pihistellyt (ARGH!). Eteinen on nyt sitten sellainen leikkaus-sali valaistukseltaan.
  Keittiössä meillä on ne samat tosi kirkkaat valot mutta asiaa helpottaa kun ne voi olla päällä kun leipoo yms ja sitten kun haluaa tunnelmavalaistusta on sitä varten saarekkeen päällä omat valot jne.

  Eli Kelvin lukujen lisäksi tarkastelisin tarkkaan myös niitä valo tehoja.

  TSemppiä loppurutistukseen ja energistä alkanutta vuotta!

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Hyvä pointti Karolina! Tuo suunnitelma ei ole vielä loppuun asti hioutunut, joten kaikki tällaiset vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita. : ) Vähän tässä valaistussuunnitelmassa harmittaa ettei se tunnu kiinnostavan Tommi juuri ollenkaan, mutta olen varma että jos joku valinta menee väärin tai suunnitelmassa on puutteita, niistä saa sitten kuulla suunnittelija eikä se keneltä yritin saada kommenttia silloin kun suunnitelmaa väännettiin… ; )

   Tykkää

 3. Are / Talo Harjanteella

  Meille taitaa tulla 4000kelvinin ja n. 700-1000 lumen valoja suht samalla väljyydellä. Oon aiemmin laittanu e27 kantaisia energiasäästölamppuja ja niissä tuo on näyttänyt neutraalilta. 5000 saattaa jo sinertää?

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Tosi hyvä havainnekuva! Kiitos siitä. En tosiaan ole itse oikein perillä vielä noista kelvineistä. Ihan alun pitäen sain sellaisen käsityksen, että 4000 K jäljittelee päivänvaloa. Mika tuolla ylhäällä kommentoi, että 5 500 K:ta olisi kuitenkin lähempänä päivänvaloa. Tässä kuvassa se tosiaan näyttää sinertävältä eikä se ole missään nimessä tarkoitus! : )

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s