Jännittäviä hetkiä maalämpöpumpun kanssa – raksaviikko 41

Viime viikko (18.-24.1.) oli edellisen tapaan tiukkatahtinen. Jatkoimme puurtamista teknarin kanssa ja viikon päätteeksi nostimme maalämpöpumpun paikalleen teknariin. Pumpun siirtoon liittyi muutama ylimääräinen jännitysmomentti, kun huomasimme jälkeen päin, että eihän sitä pumppua olisi saanut kallistaa yli 45 astetta… Ihan vaan vinkiksi, kannattaa lukea ohjeet kunnolla ennen kuin ryhtyy hommiin! ; )

Viikko alkoi loppujen väliseinäpuiden pystytyksellä. Homma oli valmis heti maanantai-iltana, joten appiukko pääsi tiistai-iltana heti sähkötöiden kimppuun. Kun tiistaina nostimme sähkökaapin paikalleen sisäseinäpuiden väliin, valkeni itselleni ensimmäistä kertaa jotenkin tosi konkreettisesti, että kaikki todellakin on tässä talonrakennuksessa tarkasti suunniteltua! Naiivi ajatus ehkä, mutta kun konkreettisesti näin, että lattiavaluun tehdyt sähkövedot osuivat tasan tarkalleen sähkökaapin kohdalle, joka oli puolestaan mitoitettu juuri kahden puun väliin, en voinut kuin ihastella sitä tarkkuutta! Jokainen osa tässä palapelissä on mitoitettu juuri oikealle paikalleen ja jokaisen pienimmänkin putken paikalla on merkitys miksi se on juuri siinä kuin se on! On tää rakentaminen vaan hienoa! : D

Tekninen tila olisi ollut levytysvalmis jo aiemmin viikolla, mutta jätimme levyttämisen viikonloppuun, kun saimme talkooapuakin paikalle useamman ystävän taholta. Valitsimme teknarin seiniin OSB-lastulevyä, sillä sitä ei tarvitse enää pinnoittaa eli säätyimme suurelta vaivalta, mutta myös siksi, että siihen saa helposti kiinni kaikki, mitä teknarissa pitää seiniin kiinnittää. OSB-levyt oli superhelppo laittaa paikalleen ja pinta oli tosiaan heti valmis, mitään erillisiä käsittelyjä ei tarvittu. On ihan mieletöntä, että meillä on jotain valmista!! Tai ainakin melkein. Ensimmäinen levytetty tila tuntuu aivan käsittämättömän hienolta saavutukselta siihen nähden, että vuosi sitten tuolla samalla paikalla oli kallion kolossa iso lätäkkö! : D Pitkälle on tultu siitä. : )

4 2Sunnuntaina saimme apukäsiä nostamaan vajaa 300 kg painavaa maalämpöpumppua, joka oli tuotu perjantaina autotalliin. Pumppu piti saada talon takana sijaitsevaan teknariin kolisematta, ja Tommi rakensikin pumpulle kelkan vanhoista laskettelusuksista ja kuormalavoista. Neljän miehen voimin pumppu saatiin aika helposti ulos tallista ja työnnettyä talon viertä kohti teknistä tilaa. Pieni ylämäki tuotti vähän hankaluuksia ja aika monen voimia tarvittiin kiskomaan pumppu ylös, mutta se nousi kuin nousikin sieltä! Teknariin pumppu mahtui juuri ja juuri. Jälleen täydellinen mitoitus. : )

Vaikka olimme useampaan kertaan lukeneet ohjeet pumpun siirrosta, meiltä oli jäänyt huomaamatta, että pumppua ei saisi kallistaa yli 45 astetta. No, mehän reippaina kuljetimme pumpun talolle KYLJELLÄÄN!! Siis 180 asteen kulmassa. IIKS! Ei auttanut kuin soittaa maanantaina-aamuna ensimmäiseksi maalämpöfirmaan, että mitäs nyt tehdään. He neuvoivat, että mitään ongelmaa ei pitäisi olla, kunhan pumppu saa nyt seistä pari päivää rauhassa, ihan kuten jääkaapinkin pitää seistä, jos sitä siirrellään. Onneksi ei siis käynyt mitään vahinkoa! Täytyy kyllä silti sanoa, että ohjeet olivat aivan surkeat! Jos tuollaisen vempeleen kuljetus on herkkää hommaa, niin luulisi että ohjeissa olisi ensimmäisenä isolla, ettei sitä saa kallistaa liikaa. Vaan kallistuskieltopa luki tietenkin pikkupikkupräntillä jossain sisäsivun alalaidassa, josta sitä ei vahingossakaan sattunut ajoissa huomaamaan. Saati että tietoa olisi löytynyt netistä! Koko maalämpöhomma on ollut kyllä sellaista sotkua ettei paremmasta väliä. Täytyy jossain vaiheessa kirjoitella siitä ihan erikseen. Mutta nyt kaikki on kuitenkin enemmän kuin hyvin valtakunnassa. : )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s