Paneelikeskustelua – miten oikea ulkovuorauspaneeli valitaan

*Kaupallinen yhteistyö Siparilan kanssa

Ulkoverhouksella on tosi iso merkitys talon arkkitehtuurisen ilmeen toteutumisessa. Siksi mekin olemme viime viikkoina käyttäneet ahkerasti aikaa ulkoverhouspaneelien ja värien valintaan. Haluan nyt jakaa kanssanne muutamat siihen liittyvät oivallukset, joten aloitan kahden kirjoituksen juttusarjan, jossa valaisen talomme ulkoasuun liittyvien valintojen taustoja.

Muutama viikko sitten pidetyn suunnittelupalaverimme tärkein tavoite oli lyödä lukkoon ulkovuorauspaneelin malli ja värivalinnat. Maija oli tehnyt meille valmiin ehdotuksen hänen näkökulmastaan parhaiten talon tyyliin sopivasta paneelista, joka näyttikin meistä heti oikein hyvältä.

Talon, saunan ja autotallin ulkoverhous tehdään meillä vaakatasoon, joten Maija oli valinnut vaihtoehdoista UTV/S-koodia kantavan paneelin, jonka yläreuna on viistetty, jotta vesi valuu pois, mutta alareuna suora. Paneeli tekee ulkoverhouksesta hyvin linjakkaan näköisen.

Kuvassa olevassa UTV-paneelissa on viisteet sekä ylä- että alareunassa. Meille tuleva UTV/S-paneelissa alareuna on suora. Kuva lainattu Siparilan verkkosivuilta.

Palaverissa kävimme huvikseen läpi myös muita mahdollisia vaihtoehtoja ja aloimme miettiä, pitäisikö meidän sittenkin valita UYL-paneeli, jossa on hauskaa 70-lukulaista tunnelmaa ja joka toisi taloon mielenkiintoisemman pinnan.

UYL-paneelin pinnassa on hauskaa särmää. Kuva lainattu Siparilan sivuilta.

Kun sitten selvittelimme, mikä levyisenä kumpaakin paneelia on saatavilla, totesimme että UTV/S:ssä on enemmän vaihtoehtoja ja siksi se soveltuu meidän tarpeisiin paremmin. Taloon, ulkosaunaan ja autotalliin paneelit tulevat 170 mm levyisenä, mutta sen lisäksi taloon tulee muutamien lähekkäin olevien ikkunoiden väliin samaa paneelia kapeampana. UYL-paneeleissa tätä kapeampaa vaihtoehtoa ei olisi ollut saatavilla. Tavallaan harmi, koska olisin itse tykännyt enemmän UYL:n muodosta.

Suomalainen Siparila vakuutti osaamisellaan

Seuraavaksi vuorossa olikin valmistajan valinta. Päädyimme melko nopeasti kotimaiseen puuvalmistajaan Siparilaan, jonka ammattitaito vakuutti meidät.

Saimme Siparilalta tosi paljon apua paneeleiden teknisiin asioihin, kuten siihen kannattaako paneelit ottaa pohjamaalattuna vai ei. He neuvoivat, että teollinen pohjamaalaus kannattaa aivan ehdottomasti ottaa paneeleihin, koska se estää tehokkaasti homehtumista ja ikääntymistä.

Paneelit olisi saanut Siparilalta myös väli- ja pintamaalattuna oikeaan sävyyn, mutta aikataulusyistä meille tulee nyt siis ”pelkästään” teollisesti pohjamaalatut paneelit. Maalaamme paneelit varsinaisella maalilla itse niin, että kaikki paneelit maalataan kerran maassa yksitellen, minkä jälkeen ne kiinnitetään seinään ja maalataan sitten vielä uudelleen. Tällä tavalla vältämme sen, että puu alkaa elää ja paneelien väliin jäisi kohtia, joihin maalia ei ole tarttunut.

Muistilista paneeleiden valintaan

 1. Päätä ensin, tulevatko ulkoverhouspaneelit pystyyn vai vaakaan
 2. Päätä seuraavaksi ulkoverhouspaneelin leveys
 3. Tilaa ulkoverhouspaneelit aina vähintään valmiiksi pohjamaalattuina
 4. Pohdi lopuksi antaako aikataulusi periksi paneelivalmistajan väli- ja/tai pintamaalauksen vai saatko ulkovuorauksen nopeammin maalipinnalle itse.

Kattavasti lisätietoa ulkoverhous- ja sisutuspaneeleista, sisustuslistoista ja saunapaneeleista Siparilan verkkosivuilta: www.siparila.fi 

Siparila_logo_RGB_iso

8 vastausta artikkeliin “Paneelikeskustelua – miten oikea ulkovuorauspaneeli valitaan

 1. Lyde

  Paneloinnilla saa kyllä talon ilmettä muutettua melkoisestikin! Minä halusin jo edellisessä talossa pystypanelin, mutta siellä se ei elementtirakenteen vuoksi onnistunut. Onneksi nyt sitten sain sen, vaikka meillä onkin sekä pystyä että vaakaa. Maalatessa viime kesänä totesin, että pystypanelin maalaaminen on tosi paljon hitaampaa kuin vaaka!

  Tykkää

 2. Hempu

  Meillä edelliseen taloon uusittiin ulkoverhous. Meille silloin paneeli tuli alhaalta pystyyn, keskeltä vaakaan ja taas ylhäältä pystyyn ja mielestäni sopi äärimmäisen hyvin vanhaan rintamamiestaloon.
  Maalauksessa käytimme teknoksen maaleja. Ensin kylläste, pohjamaali ja kerros maalia maassa lauta kerrallaan. Sitten seinässä vielä kerta maalaus, joten olen hieman eri mieltä lauseesta, että ”ota aina valmiiksi pohjamaalattuna”. En usko laadulla olevan mitään eroa maalaatko itse vai onko se tehdasmaalattu. Kyllä meillä ainakin on kestänyt maalit hyvin ja tavallaan tuli vielä yksi ylimääräinen kerta kun laudat vielä kyllästettiinkiin kertaalleen. Helpoimmalla toki pääsee kun ottaa valmiiksi maalatut, mutta se onko se parempaa niin saattaa olla vain myyntipuhetta!

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Saatat olla oikeassa, mutta me halusimme luottaa ammattilaisen sanaa tässä asiassa. : ) Ja totta on, että säästämme ainakin yhden työvaiheen pohjamaalin ansiosta. Se on tässä itse rakentamisessa yllättävän arvokasta. : )

   Tykkää

 3. Rolle

  Se kannattaa muistaa, että valmis pohjamaalaus rajoittaa pintamaalien vaihtoehtoja aikalailla. Itsehän mokasin juuri tuossa. Piti tehdä Valttikuullote käsittely, mutta epähuomiossa ostin valmiiksi pohjamaalattua ulkovuorilautaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s