Huopa on edullinen vaihtoehto peltikatolle

Katto on yksi talon tärkeimmistä osista. Suomen säissä sen rakenteeseen on pakko kiinnittää ihan erityistä tarkkuutta, ettei kosteus pääse yllättämään vuosienkaan päästä. Meillä oli pitkään suunnitelmissa toteuttaa katto pellittämällä, mutta useampien pellittäjien kanssa keskusteltuamme aloimme aika nopeasti pohtia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Pellitys meidän katolle olisi maksanut maltaita. Pohdinnan tuloksena syntyi ajatus katon toteuttamisesta huovalla, ja lopulta se valikoitui kattomateriaaliksemme.

Meillä talon katon kulma on hyvin loiva, minkä vuoksi ainut meille sopiva vaihtoehto pellityksistä olisi ollut konesaumattu peltikatto. Se on kustannuksiltaan jonkin verran toista mahdollista vaihtoehtoa eli lukkoponttikattoa hintavampi, ja koska meillä kattopinta-alaa on yhteensä 380 neliötä, kustannukset olisivat nousseet melko korkeiksi. Hurjin tarjous, jonka konesaumatusta peltikatosta saimme oli reilusti yli 30 000€! Hintahaitari tarjouksissa oli ylipäätään n. 10 000€, mikä on mielestäni tosi paljon.

Loivan kulman lisäksi katon rakenne on meillä normaalista poikkeava, sillä katon alusrakenteena toimii vanerilevyt, joiden tehtävänä on jäykistää korkeaa ja sisältä avointa taloa. Kattoa katsomassa käyneillä pellittäjillä oli HYVIN ristiriitaisia näkemyksiä siitä, millainen pellin alle tulevan rakenteen tulisi olla, mikä hämmensi meitä entisestään. Pellittäjien konsultaation perusteella en edelläänkään osaa sanoa, millainen rakenne pellin alle olisi meidän katossa se oikea..

Koska epävarmuustekijöitä oli useampia ja hinta (erityisesti sen suuri vaihtelu eri tekijöiden kesken) tuntui tosi hurjalta, päätimme että selvitämme vielä muita vaihtoehtoja. Nopeasti Jannen avulla syntyi tosiaan ajatus huovasta materiaalivaihtoehtona. Sitä puoltivat se, että valmius huovan asentamiselle oli meillä vanerien ansiosta hyvä: huovat oli helppo levittää vaneripinnan päälle sekä se, että pystyimme asentamaan huovan itse. Työn osuus katon hinnasta jäi siis huovan osalta kokonaan pois loppuhinnasta. Kävi vielä niin hyvä tuuri, että appiukko oli yhdellä tavaranhakukeikalla törmännyt huopavalmistajan edustajaan, jolta saimme niin hyvän tarjouksen, että päätimme tarttua siihen. Huopakatolle hintaa tuli hyvällä tarjouksella n. 5 000 €.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toki huovassakin on heikot puolensa, kuten se ettei se ole yhtä kestävä kuin peltikatto sekä se että huopaa pitää säännöllisesti huoltaa, ettei se ala kasvaa sammalta. Suojaavilta ominaisuuksiltaan se on kuitenkin aivan pellin veroinen ja lisäksi rankkasateella hiljainen, mikä on ihan positiivinen ominaisuus. : )

Konesaumattu peltikatto

+ pitkäikäinen
+ huoltovapaa
+ kestävä
– erittäin hintava

Huopakatto

+ edullinen hinta
+ hiljainen
+ helppo asentaa itse
– lyhyempi kesto kuin peltikatossa
– säännöllinen puhdistus (n. 2 krt vuodessa keväällä ja syksyllä)

 

6 vastausta artikkeliin “Huopa on edullinen vaihtoehto peltikatolle

 1. MIka

  Kovasti vaihtelee nuo pellityksien hinnat. Meillä on suunnilleen samat neliöt. Neljä eri lapetta ja läpiviennit + piiput. Kallein tarjous 38 000 ja edullisin 8000. Otin 13 000 euroa maksaneen konesaumakaton värivalmiilla pellillä. Hintaa tietysti kirosi mutta kokemuksella totesin että saumakatto huollettuna eli kerran vuoteen pestynä kestää kyllä sen lähemmäs 100 vuotta. Huopa meni ainakin mökillä vaihtoon jo alle 20 vuoden ikäisenä.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Kyllä, näinhän se just on. Käytännössä konesaumattu katto on ikuinen. Meillä on ajatuksena, että harkitaan sitten jossain vaiheessa pellitystä, mutta tässä vaiheessa kustannussyistä päädyttiin huopaan. Se kestää kuitenkin sen 15 vuotta. Sinä aikana ehtii hyvin kerätä rahaa peltikattoon (ihan kuin sitä ei mihinkään muuhun kuluisi ; D ).

   Tykkää

 2. Lasse Rajala

  Terve!

  Huopakaton yhdeksi eduksi nostaisin vielä sen, että ette tarvitse katolle lumiesteitä. Huopakatolta kun lumi ei valu alas.

  Pakko ottaa kantaa käyttöikäkommentteihin. Olen toisen kotimaisen tehtaan palveluksessa, ja en tietenkään voi luvata Kerabitin puolesta mitään, mutta asennusohjeiden mukaan asennetun huopakatteen käyttöikä on kyllä jotain aivan muuta kuin 15-20 vuotta. Nykyään käytössä oleva kumibitumi ei vanhetessaan kovetu entisten huopamateriaalien tavoin, kumibitumin käyttöiäksi arvioidaan n. 50 vuotta.

  Katon käyttöikä on osiensa summa. Ainakin peltikatoilla on näyttöä siitä, että itse pelti kestää pitkään, mutta yhtä lailla kaikki läpiviennit, katon tuuletus, savupiipun juuret ja muut yksityiskohdat on toteutettava niin, että ne kestävät, oli valittu materiaali mitä tahansa.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Terve Lasse! Tosi hyvä kommentti. Ja ehdottomasti kustannussäästöä syntyy myös siitä, ettei lumiesteitä tarvita.

   Olet täysin oikeassa tuosta käyttöiästä. Yleinen vallalla oleva käsitys on, että huopakaton ikä olisi ainoastaan joitain kymmeniä vuosia, mutta postauksen jälkeen olen myös kuullut kommenttia siitä, että itse asiassa huopakatot kestävät oikein hoidettuina ihmisen eliniän. Täytyykin korjata asia tuohon kirjoitukseen vielä. Saan varmaan käyttää asiantuntemustasi perusteina. : )

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s