Ja valo tuli – valaistussuunnitelmasta valaisinhankintoihin

Me teimme jo reilu vuosi sitten rohkean päätöksen lähteä toteuttamaan valaistussuunnitelmaa omin avuin ja ajattelin taas päivitellä kuulumisia siihen liittyen ja jakaa vinkkejä, joista on toivottavasti hyötyä myös muille.

Koko suunnittelutyö lähti liikkeelle siitä, että piirsin jouluna 2016 oman visioni valaisinten sijoittelusta talon pohjakuvaan. En tietenkään osannut käyttää mitään oikeita sähkösuunnitelman ikoneita, vaan keksin ihan omat koodit erikokoisille kattovalaisimille, valaisinkoukkujen paikoille, lattia- ja pöytälampuille, työskentelyvaloille ja tunnelmavaloille. Täältä löydät ensimmäiset piirustukseni.

Tuolloin tuntui, ettei valaistussuunnitelman tekeminen nyt niin kovin vaikeaa ole ja totta puhuen eihän lamppujen sijoittaminen paikalleen vaikeaa ollutkaan. Mielestäni pystyin hahmottamaan jo tuolloin kaikki tarpeet yleisvalaistukselle, työvalaistukselle ja tunnelmavalaistukselle aika hyvin, ja suunnitelman pääpiirteet pitävät vielä tänäkin päivänä. Olemme ainoastaan pikkuisen yksinkertaistaneet sitä.

Vinkki 1: Mieti millaista valoa a) tarvitset ja b) haluat. Tarpeet ja toiveet toimivat valaistussuunnitelman pohjana, joka kannattaa piirtää suoraan talon pohjakuvaan esim. Powerpointissa, jossa voit muokata sitä omien mieltymysten mukaiseksi.

Meillä suunnitelma jäi yli vuodeksi piironginlaatikkoon hautumaan ja olemme kaivaneet sen esiin vasta nyt, kun olemme pikku hiljaa päässeet siirtymään kohti valmiiden pintojen työstämistä. Vuoden aikana suunnitelma on hautunut sen verran, että joitain pikkupäivityksiä siihen teimme. Aika nopeasti lähdimme kuitenkin jo katselemaan netistä meille sopivia valaisimia, vain huomataksemme ettei se suunnitelman tekeminen enää niin helppoa ollutkaan.. Netti on pullollaan erilaisia kelvineitä, lumeneita, watteja, kokoja ja hintoja, joista pitäisi löytää se itselle juuri sopiva. Kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Puuh!

Onneksi satuin keskustelemaan uutena vuotena yhden sähköasentajaystävämme kanssa, joka kertoi juuri opiskelevansa valaistussuunnittelijaksi. Keskustelu ei olisi voinut tulla parempaan hetkeen ja pyysinkin häntä piipahtamaan meillä, jotta voisimme edes pikkuisen kysellä häneltä vinkkejä valaistuksen toteuttamiseen.

Tarkoitus ei ollut pyytää häntä suunnittelemaan meille valaistusta, vaan pikemmin auttamaan tuhansien ja tuhansien erilaisten valaisinten suossa valitsemaan juuri meille sopivat. Hän antoikin aivan loistavia vinkkejä siitä, kuinka valaisinten eri speksejä kuuluu lukea. Seuraavat vinkit ovat suoraan häneltä:

Vinkki 2: (Korkeissa) Tiloissa joissa työskennellään paljon (keittiö, työhuone, askartelu-/ompeluhuone), valotehoa tarvitaan 250–350 lumenia neliötä kohden. Makuuhuoneissa ja muissa sen kaltaisissa tiloissa, joissa oleskellaan vähemmän valotehoksi riittää 150 lumenia / neliö. Wateissa valotehoa tarvitaan per neliö 7 W.

Vinkki 3: 2800–3200 kelviniä on yleisvalaistuksessa sopiva värilämpötila. Se vastaa lämmintä päivänvaloa eli ei ole täysin valkoinen, vaan hivenen lämmin valo.

Meillä korkeassa olohuonetilassa (kork. n. 5 metriä) neliöitä on yhteensä 63. Se tarkoittaa, että koko tilan valaisemiseksi tarvitaan vähintään 15 000 lumenia. Tämän pohjalta lähdin selvittämään, minkälaisia valaisimia meidän kannattaisi hankkia, jotta koko katto ei olisi täysin valoja täyteen ammuttu. Lisäksi valintaan vaikutti se, että haluamme valaisinten olevan himmennettäviä ja pitkäkestoisia, sillä emme ihan heti parin vuoden päästä aio kavuta niitä vaihtamaan.

Löysin saksalaisesta verkkokaupasta pitkän etsinnän jälkeen laadukkaan saksalaisen valaisinmerkin, Paulmannin ja lopulta tämän valaisimen (ensin sellaisen jota ei pysty himmentämään ja vielä 15 minuutin googlettelun jälkeen tämän, jossa on myös himmennysominaisuus:

Totesimme Tommin kanssa kuitenkin että korkeaan tilaan on järkevämpää asentaa spottimaisemmat valot, joiden valokeila on ylhäältä kapeampi, koska sillä tavalla saamme koko korkean tilaan valon leviämään tasaisesti lattiatasoon saakka. Tällä tavoin kattoon saadaan pienemmät ja sirommat valaisimet eikä katto tule täyteen isoja valoalueita, kuten tuon ensimmäisen vaihtoehdon kanssa olisi käynyt.

Lopulta päädyimme näihin Osramin Ledvalux spottivalaisimiin, jotka tilasimme hyvään hintaan saksalaisesta verkkokaupasta. Saimme muuten supernopeasti hyvää palvelua, kun viitsimme kääntää viestimme suoraan saksankielelle Google Translaterilla. 😉

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2017-02-11-kello-10-36-12

Koska olohuonetila on sen verran iso, laitamme valaisimet kahteen ohjaimeen, niin että saamme ne kahdessa vaiheessa päälle. Olohuone- ja ruokailutila kytketään yhteen ohjaimeen ja keittiöstä tulee oma kokonaisuutensa.

Näiden valaisinten lisäksi olohuonetilaan on tulossa ruokapöydän päälle kaksi paikkaa riippuville kattovaloille, keittiön työtasojen päälle kolme paikkaa ja olohuoneeseen yksi paikka, jos joskus innostun laittamaan sinnekin riippuvan kattovalaisimen. Lisäksi ympäri olohuonetta löytyy runsaasti pistorasioita, joihin lattia- ja pöytävalaisimet kytketään luomaan tunnelmaa. Keittiön yläkaappien alareuna valaistaan puolestaan LED-nauhalla. Samoin portaiden käsijohde saa valaistuksensa LED-nauhasta. Inspiraatiota olen hakenut siihen tästä Musta ovi -blogin toteutuksesta:

Lainattu Musta ovi -blogista: http://mustaovi.blogspot.fi/search/label/VALAISTUS
Lainattu Musta ovi -blogista

Varsinaisia seinävalaisimia meille ei tule olohuoneeseen, koska isojen ikkunoiden vuoksi meille ei oikeastaan jää sellaista seinäpinta-alaa, johon ne järkevästi sopisivat.

Kaiken kaikkiaan siis, valaisinsuunnitelman tekeminen itse onnistuu kyllä, mutta siihen kannattaa varata rutkasti aikaa. Korkeassa tilassa suosittelemme valitsemaan isojen LED-paneelien sijaan spottimaisempia valoja, koska ne näyttävät alhaalta katsottuna nätimmiltä. Sopivaa valaisinta hakiessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että lumenit täyttyvät, jotta valoteho riittää koko tilaan. Toisaalta yleisvalaistuksen lisäksi on tosi tärkeää suunnitella riittävästi tunnelmavaloa, koska sitä käytetään luultavasti jopa yleisvaloa enemmän.

Suvin ja Tommin vinkit valaistussuunnitelman tekemiseen:

  • Varaa aikaa ja hermoja valaistussuunnitelman tekemiseen
  • Mieti millaista valoa a) tarvitset ja b) haluat. Tarpeet ja toiveet toimivat valaistussuunnitelman pohjana, joka kannattaa piirtää suoraan talon pohjakuvaan esim. Powerpointissa, jossa voit muokata sitä omien mieltymysten mukaiseksi.
  • Kiinnitä yleisvalaistuksen lisäksi huomiota tarkasti myös tunnelmanvalaistukseen, koska käytät sitä luultavasti enemmän kuin yleisvaloa
  • (Korkeissa) Tiloissa joissa työskennellään paljon (keittiö, työhuone, askartelu-/ompeluhuone), valotehoa tarvitaan 250–350 lumenia neliötä kohden. Makuuhuoneissa ja muissa sen kaltaisissa tiloissa, joissa oleskellaan vähemmän valotehoksi riittää 150 lumenia / neliö. Wateissa valotehoa tarvitaan per neliö 7 W.
  • 2800–3200 kelviniä on yleisvalaistuksessa sopiva värilämpötila. Se vastaa lämmintä päivänvaloa eli ei ole täysin valkoinen, vaan hivenen lämmin valo.
  • Korkeassa tilassa suosittelemme valits kattoon spottimaisemmat LED-valot ison paneelin sijaan, jotta valoalue katossa jää mahdollisimman pieneksi

Tuleeko teille mieleen muita vinkkejä, jotka listasta puuttuvat?

Yksi vastaus artikkeliiin “Ja valo tuli – valaistussuunnitelmasta valaisinhankintoihin

  1. Paluuviite: Jumalainen rimakatto onnistui UV-lakalla – RIPAUS UNELMAPULVERIA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s