Unelmista luopumisesta – hyvästit olohuoneen vaijereille

Ajoittain rakentaminen on myös luopumista. Niistä ihanista unelmista, joista on jo vuosia sitten muodostanut mielikuvan päässään ja etsinyt sopivia kuvia Pinterestista, haaveillut ja suunnitellut. Ja sitten yhtäkkiä rakennesuunnittelija ilmoittaakin, että ei onnistu. Luopumisen tuska on aika kova, sillä mielikuva on ehtinyt muodostua jo vahvaksi.

Meille kävi niin portaiden kaiteiden kanssa. Aika paljolta luopumisen tuskalta ollaan vältytty, mutta tämä kyllä kirpaisee. Meille piti tulla olohuoneen yhdeksi näyttävimmäksi elementiksi vaijerit, jotka toimivat portaiden kaiteina. Nyt kun aloimme mitoittaa portaiden paikkoja kiviseinään, Janne ilmoittikin että vaijerit ei onnistu. Voi parahdus!

Vajerit olisivat tulleet suoraan kattoon kiinni, jolloin ne eivät olisi saaneet kantaa katosta ollenkaan. Emme rungon rakennusvaiheessa huomioineet vaijereita mitenkään, joten katossa ei ole niille mitään vahvistavia rakenteista. Jos vaijerit olisi kiinnitetty välipohjaan, se olisi kantanut niiden aiheuttaman rasituksen, mutta katto ei. Toinen vaihtoehto olisi ollut vetää vaijerit lattiaan saakka, mutta koska alla kulkee toiset portaat, ei sekään ole meillä mahdollista. Siksi joudumme nyt sanomaan vaijeriunelmalle hyvästit. Nyyh.

No eipä auta itku markkinoilla. Nyt meidän on vaan keksittävä uusi ratkaisu portaiden kaiteiksi. Meillä tuli Maijan kanssa tahoillamme ihan sama ajatus ensimmäisenä mieleen: talon tyyliin sopii parhaiten vaalea pinnakaide. Tällaista inspiraatiota lähdin nyt hakemaan Pinterestistä uudelleen:

Tuo naruhässäkkä on aika hauska, mutta voi olla että siihen tulee jonkin ajan kuluttua kyllästys. Itse innostuin siitä kaikkein eniten, mutta Tommi ei ollut ihan yhtä innokas. ; )

Pinnakaiteessa on vielä se selvitettävä asia, että saammeko mitoitettua pinnakaiteen niin, että pinnat voitaisiin kiinnittää askelmiin. Toinen ratkaisu on kiinnittää kaide lattiaan ja sitten tuohon yläkerran tasoon (varmaan yksi tai kaksi kiinnitystä tarvitaan myös tällöin portaiden ulkoreunaan), ja itse pinnat päättyisivät alalattaan. Tykkäisin itse kuitenkin enemmän tuosta askelmiin päättyvästä pinnakaiteesta. Se olisi kaikkein tyylikkäin vaihtoehto.

Oletteko muut joutuneet luopumaan jostain rakkaasta ideasta/suunnitelmasta ja adaptoimaan omat ajatukset uudelle taajudelle?

2 vastausta artikkeliin “Unelmista luopumisesta – hyvästit olohuoneen vaijereille

 1. Sannaliina

  Pohdiskeltiin Mikon kanssa kävikö meillä mitään vastaavaa. Meillä ei sinänsä mitään tosi himoittua yksityiskohtaa oo ollut mistä oltais täysin jouduttu luopuman, mutta kompromissejä tietty tehty senkin edestä. Yks näistä viherkatto, jonka kanssa olis varmasti saanut euroja säästeltyä ja tehtyä paksumman katon, jos kattotuoleja olis ollut enemmän. Toki meidän alunperänen suunnitelma olikin tehdä ohut viherkatto ja sen takia suunnitelmatkin sen mukaiset. Tohon siksak-kaiteeseen kommentoisin, että muista se että jonkun pitää noi jokainen tanko välillä pyyhkiä 😂 Ja niihin helposti pinttyy vielä se ihana keittiön rasvapöly. Nam!

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   No niinhän se menee että jälkiviisaana voi aina todeta, että jos oltaisiin silloin tajuttu tuo, niin nyt saataisiin se mistä ollaan koko ajan haaveiltu. ; ) Mutta se kuuluu luonnollisena osana tähän prosessiin.

   Hei hyvä huomio toi siivoaminen ja rasvapöly! Realiteetit kunniaan. ; D Meille tulee pinnakaiteet. : )

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s