Lennosta syntynyt pihasuunnitelma

Kaikilla pihanrakentajilla on käynyt tänä keväänä tosi hyvä tuuri, sillä säät ovat pääasiassa olleet erinomaiset (sen kamalan kylmän jakson jälkeen, prr..). Meilläkin pihatyöt alkoivat vappuna, ihan yhtäkkiä ja täysin suunnittelematta.

Koko homma alkoi siitä, että Tommi sattui muuten vain soittamaan samalle kaivurikuskille, joka oli aikanaan siirtämässä kiviä tontiltamme rakentamisen alkuvaiheessa, ja hän kertoi, että jos vaan saamme pihan siivottua, on kaivuri vapaana koko vapun jälkeisen viikon. Se tiesikin sitten tiukkoja siivoustalkoita vapunpäivälle. Aktiivisuusrakennekkeeseen kertyi yli 25 400 askelta ja kroppa oli vielä viikon sen jälkeen kipeä, mutta talkooavun turvin saimme kuin saimmekin kaiken valmiiksi. Kiitos apureille! ❤ 

Koko pihatyöepisodi oli taas hyvä osoitus siitä, miten rakentajan pitää pystyä reagoimaan yllättäviin tilanteisiin tyynen rauhallisesti. Meillä ei vielä ennen puhelua kaivurimiehelle ollut kovinkaan selkeitä suunnitelmia siitä, mitä pihalle on tarkoitus tehdä, mutta niinpä vaan ne suunnitelmat sieltä dead linen lähestyessä syntyivät ja olen niihin itse asiassa loppuviimeksi aika tyytyväinen.

Mistään kovin yksityiskohtaisista suunnitelmista ei tässä vaiheessa toki ole vielä kysymys, mutta suurien linjojenkin hahmotus tuntuu nyt siltä kuin kivi olisi vierähtänyt sydämeltä. Pelkkä ajatus pihasta on tuntunut koko rakentamisen ajan orastavana ahdistuksena takaraivossa, sillä kaupunkilaislapsena pihatyöt, puskat ja kukkaset ovat minulle täyttä hepreaa. Kuitenkin nyt, kun meillä on kokonaiskuva siitä, millaisia tiloja pihalle on tulossa, tuntuu helpommalta suunnitella sitä kasvillisuuttakin sinne.

Ajattelin myös, että voisin hyödyntää kasvien suhteen apuna ammattilaisen konsultaatiota, jotta osaisin valita oikeanlaisia kasveja esimerkiksi valon suhteen. Jos jollain on tiedossa hyvä ja konsultaatiota kohtuuhinnalla tekevä pihasuunnittelija, niin otan ilolla vinkkejä vastaan. : )

Pihasuunnitelman suuret linjat

Pihasuunnitelmamme on seuraavanlainen: pihavalaisimet rajaavat etupihan ajotiehen ja nurmialueeseen. Käytännössä rajaus kulkee noin puolessa välissä. Ajotien päällystämme kivituhkalla, joka ajan mittaa tamppaantuu tiiviksi alustaksi. Toisesta puolesta etupihaa ja talon ja maantien väliin jäävästä osuudesta muodostuu sitten pihamme isohko nurmialue. Siitä tulikin yllättävän iso, kun kaivurikuski ajoi maata ojanpenkalle. Piha suureni ihan silmissä! Etupihan nurmialueelle olen suunnitellut kukkaperennoja (ei vielä tietoa minkälaisia) sekä mm. omena- ja kirsikkapuita.

Talon toiselle puolelle kaivurikuski rakensi talon ja metsän väliin kivivallin ja toi siihen maata. Tähän istutamme luultavasti jotain havukasveja tms., joka ei vaadi erityistä hoitamista. En ole vielä ihan varma, mitä kivivallin ja talon väliselle alueelle tulee. Se selvinnee aikanaan, kunhan saan siitä ensin vision. Myös saunan takaosa on vielä hämärän peitossa, mitä sinne tulee.  Luultavasti pyydämme ainakin kaivurikuskia ajamaan sinne maata, jotta saamme perustusten teon yhteydessä rikki menneen metsäpohjan piiloon.

Saunan vierustalle kasasin kivistä tuollaisen matalamman kivipenkin. En vielä tiedä, mitä siihen tulee, mutta kivet ovat niin kauniita ja luonnollisia, että voisin laittaa niitä vaikka koko pihan täyteen. Siksi innostuimme kasaamaan tämänkin penkin. : )

2 vastausta artikkeliin “Lennosta syntynyt pihasuunnitelma

 1. Kati

  Tosi kivan näköistä! Minkä värinen katto, ulko-ovet ja ikkunat teillä on? Talo on vähän samanhenkinen, kuin meillä on suunnitelmissa.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Kiitos! Meidän talon on suunnitellut arkkitehtiystävämme meidän toiveiden pohjalta. Maija on myös kaikkien värivalintojen takana. Toiset ulko-ovista tulee valkoisiksi samalla sävyllä jolla räystäslaudat on maalattu ja toiset tulee saman värisiksi kuin talo. Ikkunanpielet ja kulmalistat tulee samalla värillä kuin talo. Meidän talo on maalattu Tikkurin Pro Gray kartaston sävyllä 1969. Katto on mustaa huopaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s