Leijuvien portaiden toteuttamisesta

Meillä koko talon yksi ehdottomista kohokohdista on monessakin mielessä olohuoneen leijuvat portaat. Niihin on tavallaan ehtinyt jo muodostua viharakkaussuhde, sillä ne ovat aiheuttaneet jo tähän mennessä aikamoista päänvaivaa, vaikka yhtäkään askelmaa ei ole vielä asennettu. Ennen kuin nyt! Vaikka portaiden kiinnittäminen ei ole vielä aivan ajankohtaista, emme malttaneet pitää näppejämme erossa ja kiinnittää yhtä testikappaletta paikalleen.

Voi että tätä päivää on odotettu! Vaikka portaat ovat tosiaan raskaan ja monimutkaisenkin rakenteensa sekä jo hylätyn vaijerikiinnityksensä vuoksi valvottaneet ainakin appiukkoa useammin kuin kerran, kaikki se vaiva ja huoli pyyhkiytyi pois mielestä, kun pääsimme astumaan ekalle askelmalle. Ai että näistä tulee HIENOT!

Viharakkaussuhteeni kallistuu tämän päivän jälkeen ehdottomasti sinne rakkauden puolelle. : ) Ja oli ihan hämmästyttävää, miten jykevät nämä olivat! En olisi ikinä uskot, että ne eivät notku suuntaan eivätkä toiseen. : o

Näin leijuvat portaat tehtiin

Leijuvien portaiden toteuttaminen on puutalossamme mahdollista talon ainoan kiviseinän ansiosta. Se muurattiin aikanaan olohuoneen ja eteisen väliin juuri siksi, että portaat saadaan toteutettua leijuvina.

Askelmat kiinnitetään siten, että kiviseinään porataan erityisen porausmuotin avulla seinän läpi reiät, joista valurautaiset askelmat kiinnitetään isoilla pulteilla (m14, kovuus 8.8) paikalleen. Seinän toiselle puolelle tulee jykevät aluslevyt, jotka varmistavat, etteivät askelmat pääse notkumaan. Porausmuottia käytämme siksi, että saamme porattua reiät suoraan. Se on tärkeää, jotta askelmat saadaan toteutettua suoraan. Tämäkin jälleen appiukon keksintöä. Mitä tekisimmekään ilman häntä!

Porrasaskelmien päälle olemme teettäneet puusepällä koivulankusta ihan mielettömän hienot puukotelot, jotka liimataan paikalleen. En saa napattua niistä vielä kuvaa, sillä ne on varastoitu tarkasti, etteivät ne vaan vahingoitu.

Ihan alun perin meillä oli suunnitelmissa, että portaiden ”kaiteena” toimisi katosta kiinnitetyt vaijerit. Ne näkyvät vielä tässä havainnekuvassa:

Ja ihanathan ne olisivat olleet, mutta eivät lopulta rakenteellisista syistä ole mahdollista toteuttaa. Olen kirjoitellut tästä unelmasta luopumisesta tässä kirjoituksessa. Siksi portaisiin tulee kaiteeksi nyt pinnakaide, joka kiinnitetään paikalleen, kun portaat on kiinnitetty seinään. Siitä tuleekin mielenkiintoinen episodi, josta varmasti kirjoittelen täällä blogin puolella, kun se on ajankohtaista.

Yksi vastaus artikkeliiin “Leijuvien portaiden toteuttamisesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s