Jumalainen rimakatto onnistui UV-lakalla

Kukkuluuruu! Täällä on paiskittu koko kulunut kuukausi olohuoneen rimakaton kimpussa. Rumat telineet ovat peittäneet näkymät niin, etten ole saanut napsittua yhtäkään järkevää kuvaa, vaikka parhaani olen yrittänyt. Vaan nytpä on telineet purettu ja naapurin sanoin, jumalainen katto valmis. : )

Katsokaa nyt itse! Tätä voisi ihastella maailman tappiin saakka. Huoh!

Valitsimme katon rimoiksi 21x45mm mäntyrimaa. Ihan alkuun ajattelimme, että mäntyrima pitää maalata peittävällä maalilla valkoiseksi, jotta katto ei ajan myötä kellastu, kuten männyllä on tapana. Rimat oli kuitenkin niin kauniin värisiä, että olisi ollut iso sääli peittää niiden upea pinta maalilla.

Puun kellastumisen aiheuttaa UV-säteily. Pienen selvittelyn jälkeen löysimme muutamankin vaihtoehdon vahoja ja lakkoja, jotka sisältävät UV-suojaa, jonka ansiota rimat säilyttävät värinsä paremmin.

Kokeilimme rimoihin ensin Osmocolorin uvivaxia, joka olikin tosi kaunis vaalealla rimalla. Sitä oli kuitenkin tosi vaikea löytää tavallisen rautakaupan valikoimista ja hinnaltaan se on n. 6 kertaa Tikkurilan vastaavaa tuotetta kalliimpi. Siksi päädyimme lopulta Tikkurilan Paneeliässä Titaniin.

Paneeliässä on paneelilakka, joka sisältää tilkan valkoista sävyä UV-suojan antamiseen ja kellastumisen hidastamiseen. Paneeliässä oli helppo levittää siihen tarkoitetuilla lakkapensseileillä. ”Maalasimme” rimat lakalla vain kerran ja pinnasta tuli sillä tavalla ihanan kuultavan vaalea. Jokainen maalauskerta vaalentaa rimaa, mutta me halusimme jättää sen mahdollisimman puunväriseksi. Voinkin hyvin suositella Paneeliässää katon rimotuksen suojalakaksi.

Rimat kiinnitimme viimeistelynaulaimella koolaukseen. Lampuiksi valitsimme muuten nämä tehokkaat LEDit, joista olen kirjoitellut blogissa jo aiemminkin:

Mitä lakkaa, vahaa tai maalia olette muut käyttäneet rimakaton pintaan?

18 vastausta artikkeliin “Jumalainen rimakatto onnistui UV-lakalla

 1. Tuomas / Tummaa puuta

  Todella hienolta näyttää teidänkin rimakatto! Hyvä päätös jättää puun väriseksi. Meidän sormijatketut mäntyrimat tulivat höyläämöltä valmiiksi kahteen kertaan sävyyn lakattuina, joten lopputulos on meillä vähän kirjavampi.

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Kyllä! Me vedettiin Paneeliässää yksi kerros rimoihin, joten ei se nyt niin iso maalaushomma ollut. Vaikka toki olisi työvaiheissa säästänyt sen, jos olisi ottanut ne valmiiksi käsiteltyinä. Hyvä pointti myös tuo, että valmis käsittely voi tuoda rimoihin kirjavuutta.

   Tykkää

 2. Eija

  hei, kumpaa teidän paneeli ässä on, himmee vai puolihimmee? meillä on alkamassa rimakaton teko:) ja muistatko paljon teillä meni tota?

  Tykkää

 3. Minna

  Hei. Meillä harkinnassa rimakatto. Minkäkaisia kokemuksia teillä nyt, onko rimat alkaneet vääntyileen, tms? Kiitos jos viitsit vastailla.

  Tykkää

 4. Matti Nehrman

  Moi, vieläkö se rimakatto näyttää hyvältä ja silmä ei ole siihen kyllästynyt? Harkitsen vastaavaa kattoa omaan loppuelämän kämppääni ja siksi kysyn näin. Missään en ole törmännyt tällaiseen isompaan kattoon että olisi voinut sitä katsella ja päätöstä saada aikaan. Yt Matti

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s