Rakentamisesta opittua

Keräämme tälle sivulle parhaat vinkkimme rakentamisesta. Koska teemme kaiken itse, joudumme opettelemaan lähes kaiken kantapään kautta. Toivottavasti näistä vinkeistä on muille rakentajille hyötyä. : ) Huom! Voit aina kysyä meiltä vinkkiä, jos joku asia askarruttaa. Lähetä vain postia ripausunelmapulveria (at) gmail.com Autamme oikein mielellämme!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arkkitehdin valinta

  • Meillä oli alusta lähtien selvää, että ystävämme Maija piirtää tulevan talomme. Kävimme Maijan kanssa kuitenkin ihan samanlaisia keskusteluja suunnittelun alkuvaiheessa, kuin mitä ulkopuolista arkkitehtiä käyttävät käyvät. Kokosimme projektimme alkuvaiheessa ne vinkeiksi tähän kirjoitukseen.

Katto

  • Huopa on edullinen ja kestävä vaihtoehto peltikatolle. Olemme kirjoittaneet sen eduista tässä postauksessa. Lue myös kommentit!

Keittiö

  • Keittiötoimittajan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan kriittiseen tekijään. Olemme keränneet ne vinkiksi tähän postaukseen.

Korkojen mittaaminen (tontti)

  • Tontin koron pystyy mittaamaan itse tosi helposti hyvin yksinkertaisella keinolla ja vieläpä ihan ilmaiseksi! Tarvitset vain muutaman työvälineen ja kaverin avuksi. Näiden vinkkien avulla onnistut varmasti!

Lattia

  • Lattialämmitysputkien kuvaaminen: Ota mahdollisimman paljon kuvia lattialämmitysputkista ennen lattian valamista. Kuvittelimme itse kuvanneemme putket kattavasti, mutta suurin osa kuvista on aivan liian läheltä otettu, jolloin on mahdotonta arvata mistä kohtaa lattiaa kuva on. Myös osa nurkista on jäänyt kokonaan kuvaamatta. Kuvaa putket mahdollisimman laajalta alueelta mahdollisimman ylhäältä suoraan alaspäin. Ota kuvaan mukaan myös jokin kiintopiste, jotta tunnistat paikan valun jälkeenkin.
  • Haaveilimme jossain vaiheessa pölkkylattiasta. Sen toteuttaminen osoittautui aika nopeasti mahdottomaksi tehtäväksi, koska paksu pölkky ei toimi mitenkään lattialämmityksen kanssa. Sori vaan, mutta vinkkimme on että unohda pölkkylattia.

Rakennesuunnittelijan valinta

  • Samoin kuin arkkitehdin valinta, myös rakennussuunnittelijan valinta oli meille helppo. Tommin veli Janne kun on alan asiantuntija. Vaikka tämäkään valinta ei mennyt meillä ihan perinteiseen tapaan, niin saatat silti saada jotain ajatuksia tästä kirjoituksestamme, jossa pohdimme arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteistyötä.

Valaistussuunnitelma

  • Varaa aikaa ja hermoja valaistussuunnitelman tekemiseen
  • Mieti millaista valoa a) tarvitset ja b) haluat. Tarpeet ja toiveet toimivat valaistussuunnitelman pohjana, joka kannattaa piirtää suoraan talon pohjakuvaan esim. Powerpointissa, jossa voit muokata sitä omien mieltymysten mukaiseksi.
  • Kiinnitä yleisvalaistuksen lisäksi huomiota tarkasti myös tunnelmanvalaistukseen, koska käytät sitä luultavasti enemmän kuin yleisvaloa
  • (Korkeissa) Tiloissa joissa työskennellään paljon (keittiö, työhuone, askartelu-/ompeluhuone), valotehoa tarvitaan 250–350 lumenia neliötä kohden. Makuuhuoneissa ja muissa sen kaltaisissa tiloissa, joissa oleskellaan vähemmän valotehoksi riittää 150 lumenia / neliö. Wateissa valotehoa tarvitaan per neliö 7 W.
  • 2800–3200 kelviniä on yleisvalaistuksessa sopiva värilämpötila. Se vastaa lämmintä päivänvaloa eli ei ole täysin valkoinen, vaan hivenen lämmin valo.
  • Korkeassa tilassa suosittelemme valits kattoon spottimaisemmat LED-valot ison paneelin sijaan, jotta valoalue katossa jää mahdollisimman pieneksi