Kaikille rohkeille rakentajille

Huhuu, puolentoista viikon radiohiljaisuus päättyköön. : ) Muutaman viikon ajan on yksinkertaisesti ollut vaan pää niin tyhjä, ettei sieltä ole löytynyt yhtäkään järkevää ajatusta jaettavaksi tänne blogin puolelle. Olen sitten antanut ajatusten kypsyä rauhassa. Nyt kypsyttely (toivottavasti!) tuottaa hedelmää. : )

Juttelin työni puitteissa tällä viikolla erään melko ansioituneen rakennesuunnittelijan kanssa. Hän totesi minulle ykskantaan, että rakennuttaminen on tosi vaativaa. Oli jotenkin tosi lohdullista kuulla se ammattilaisen suusta.

traktori

Jälkeenpäin mietin tuota lausahdusta vielä tarkemmin, ja tulin siihen lopputulokseen, että ollaan me amatöörirakentajat kyllä aikamoisen rohkeita ryhtyessämme tämän kokoluokan projektiin. Suurin osa vieläpä käytännössä ilman minkäänlaisia lähtötietoja!

Toisaalta lähtötietojen puute on ihan varmasti monen pelastus, kun ei ihan tiedä, mihin oikein on ryhtymässä. Niin ainakin meillä on ollut. : D Toisaalta rakentaminen osoittaa kuitenkin aika nopeasti todellisen luontonsa ja melko varhaisessa vaiheessa sitä ymmärtää, kuinka isosta projektista talon rakentamisessa oikeasti on kyse. Ja että siihen on pakko pistää paukkuja vaikka ei aina tietäisikään, mitä on tekemässä. Eli kyllä tässä jonkinlaista hulluuttakin vaaditaan. : )

Onni on kuitenkin se, että tekemällä oppii. Haastattelemani rakennesuunnittelijakin totesi, että eniten hän on oppinut vanhemmilta suunnittelijoilta neuvoa kysymällä. Sama pätee omaankin prokkikseen: taidot karttuvat kokeilemalla ja tekemällä.

Se mikä tekee taloprokkiksesta ainakin omasta mielestäni ihan huikean mielenkiintoisen, on että ihan puhtaiden rakennustaitojen lisäksi myös kaikenlaiset muut, erityisesti työelämän kannalta tärkeät taidot kehittyvät sivussa ihan huomaamatta. Rakentamisen aikana on pidettävä huolta mm. aikatauluista, kustannuksista, turvallisuudesta, työn laadusta, omasta ja puolison mielenterveydestä ja pyöritettävä siinä sivussa vielä kaiken päälle ihan tavallista arkeakin! Sanoisin, että aikamoinen paketti hallittavaksi.

Kaikki nuo asiat kuitenkin osoittavat sen, että se leap of faith, jonka kaikki talonrakentajat ottavat, kehittää niin huikeita projektin johtamiseen ja hallintaan vaadittavia taitoja, että talon valmistuttua jokainen rakentaja voi oikeutetusti taputtaa itseään olalle ja lisätä ansioluetteloon tähtimerkin projektiosaamisen kohdalle. Oikeastaan koko talonrakennusprojekti kuuluisi liittää ansioluetteloon osoittamaan pitkäjänteisyyttä, kovia hermoja, organisoimistaitoja, sitkeyttä, johtamiskykyä ja päättäväisyyttä. Kaikki (työ)elämässä erittäin arvostettuja ominaisuuksia! Hyvä me!

6 vastausta artikkeliin “Kaikille rohkeille rakentajille

 1. Lyde

  Hyvä me! Jotkut hullut ne lähtevät toisellekin kierrokselle, vaikka lähtötiedot on jo siinämäärin kunnossa, että tietää mihin on päänsä työntämässä! 😀

  Tykkää

 2. Elina

  Kyllä sitä välillä tulee mieleen että onko ollut kaikki intiaanit kanootissa kun on tehnyt päätöksen että nyt rakennetaan.:D Rankkaa tää on mutta en kyllä vaihtaisi mihinkään. Ihana vielä kun ei ole lapsia ja voi olla raksalla miehen kanssa kahdestaan illat pitkät. Blogipäivittelyn suhteen kävi samoin kun sulla, ei jotenkin enää illalla saa ajatuksia kasaan niin että saisi jotain järkevää tekstiä ulos. 😀

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   Mä luulen, että tää kesäaika on ihan kaikilla vähän hiljaisempaa blogin puolella, kun täytyy keskittyä itse asiaan mahdollisimman intensiivisesti. Mutta se meille suotakoon. : ) Musta elämässä pitää olla pikkaisen hullu. Muuten elää niin maan tylsän elämän, että vanhana kaduttaa! Jos ei ikinä uskalla hypätä tuntemattomaan, ei voi saada upeita kokemuksiakaan. Siksi kaikissa elämän projektissa vaaditaan pikkuisen hulluutta. : )

   Tykkää

 3. Essi // Koti rakennetaan tunteella

  Amen. Olen varmasti tämän projektin jälkeen ansainnut projektipäällikön natsat… ja palkankorotuksen 😉

  Oikeasti tämä projekti on kyllä jo nyt nostanut hurjan kiinnostuksen rakennusalaa kohtaan. Ties vaikka suuntaisin mahdolliset tulevaisuuden työnhaut johonkin tähän liittyvään alaan.

  Ja tuon hulluuden allekirjoitan täysin myös. Moni pitää minua ja meitä varmasti täysin päättöminä. Mutta mitä siitä. Minä olen luonteeltani heittäytyjä ja sellainen joka puskee läpi harmaan kiven päästäkseen sinne minne haluaa. Jo on prkl jos en saa yhtä taloa pystytettyä 😉

  Tykkää

  1. Suvi / Ripaus unelmapulveria

   No just niin! Oon ite ihan samanlainen. Varsinkin, jos joku heittää haasteen kehiin, niin se vasta menoa onkin. Pakko näyttää, että ihan varmasti onnistun. Ihan sama, jos joku epäilee (tämän projektin aikana aika monikin!). Silloin on pakko näyttää epäilijöille, kuinka väärässä he ovatkaan. : )

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s